Vad händer med svenska fångar vid krig?
Vad händer med svenska fångar vid krig? - Foto: Tor Erik Schrøder/NTB/TT och Fredrik Persson/TT

Experten: Det kan hända med svenska fångar vid krig

Om krig skulle bryta ut i Sverige kommer gemene man behöva rycka in och bidra till det så kallade totalförsvaret. Men vad händer egentligen med svenska fångar, som är intagna vid landets alla anstalter? Nyheter24 frågade Marika Ericson, biträdande prefekt vid institutionen för statsvetenskap och juridik på Försvarshögskolan.


Den 24 februari tog sig ryska trupper över gränsen till Ukraina och numera pågår ett fullskaligt krig i landet. Här kan du läsa om krigets första månad.

I samband med invasionen växte oron för krig även i Sverige, vilket bland annat resulterade i stor efterfrågan på MSB:s broschyr "Om krisen eller kriget kommer", vilket Nyheter24rapporterade om

Vad händer med svenska fångar vid krig?

Kriget har också gjort frågan om vilken plikt man, som svensk medborgare, har vid krig mer aktuell än någonsin. Läs mer om vad som gäller här.

Det finns vissa som undantas från den så kallade totalförsvarsplikten, men vad skulle egentligen hända med de som är dömda för brott och intagna på Sveriges anstalter?

Nyheter24 frågade Marika Ericson, biträdande prefekt vid institutionen för statsvetenskap och juridik på Försvarshögskolan, som uppger att det inte är helt givet hur intagna skulle bidra.

– Formellt omfattas även fångar vid svenska kriminalvårdsanstalter av totalförsvarsplikt om de är mellan 16 och 70 år och är svenska medborgare eller boende i Sverige, säger hon och fortsätter:

– Men, hur man har tänkt att de kan bidra – det vet jag tyvärr inte. 

"Har inte hunnit uppdateras"

Vidare förklarar Marika Ericson en potentiell orsak till varför det är något oklart vad fångarnas roll skulle vara vid krig. 

– Det är ju också så i flera avseenden att arbetet med totalförsvarsplaneringen, även om den återtagits sedan flera år, ännu inte har hunnit uppdateras och anpassas efter dagens läge inom alla delar av samhället. 

– Det här kan vara ett sådant område där man inte hanterat frågeställningen ännu.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kinnevik redovisar minskat värde

Stressen på Postnord fick Klara, 20, att krascha: ”Glömde allt”

Klara, 22, hann jobba på Postnord i ett år, sedan blev hon utbränd. Två år senare är hon fortfarande sjukskriven. – Jag visste inte var jag var eller vad jag höll på med, säger hon till Nyheter24.

Expert: Finns inget EU-förbud mot att elda grenar

Det nya eldningsförbudet har skapat hetsig debatt om att EU styr och ställer om folks trädgårdar och fått vice statsministern att utlova ändringar. Men råder det ens något förbud? En expert reder ut.

Fackförening prisas för grön omställning

Fackorganisationen Just Transition Centre får Göteborgs årliga hållbarhetspris på en miljon kronor.

Börsen ser ut att öppna uppåt

Det lutar svagt uppåt i terminshandeln på IG Markets inför Stockholmsbörsens öppning. Utvecklingen ligger i linje med ledande Europabörser.

Låste in man och tände på

Mannen blev under vapenhot inlåst inne på restaurangen. Sedan började det brinna i lokalen, som ligger vid Angereds torg i Göteborg.