Förlossningen vid Karolinska sjukhuset i Solna. Arkivbild.
Förlossningen vid Karolinska sjukhuset i Solna. Arkivbild. - Foto: TT

Stöd ska göra förlossningsvården mer jämlik

Förlossningsvården ska bli bättre och mer jämlik över landet.Det är tanken med Socialstyrelsens nya kunskapsstöd, med stort fokus på vad som händer efter förlossningen.


Fakta: Kunskapsstöd för förlossningsvården

Socialstyrelsen har sammanställt ett kunskapsstöd som nu går ut på remiss. Tanken är att publicera en slutversion innan årsskiftet.

"Graviditet, förlossning och tiden efter" innehåller 36 rekommendationer inom nio olika områden: psykisk ohälsa och psykiska sjukdomstillstånd, förlossningsrädsla och traumatiska förlossningsupplevelser, förlossningsbristningar, amning och uppfödning, vård efter graviditet och förlossning, fetma under graviditeten, substansbruk, föräldraskapsstöd i grupp och kontinuitet för en positiv förlossningsupplevelse.

Stödet har tagits fram i samarbete med experter och Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) och riktar sig till professionen.

I juni 2021 fick Socialstyrelsen även i uppdrag att ta fram nationella riktlinjer för förlossningsvården som riktar sig till beslutsfattare och som även innehåller hälsoekonomiska analyser.

Källa: Socialstyrelsen

Det nya kunskapsstödet heter "Graviditet, förlossning och tiden efter" och innehåller 36 rekommendationer inom nio olika områden och ska nu skickas ut på remissrunda.

Bakgrunden är en kartläggning Socialstyrelsen gjorde 2017 som visade ojämlikheter mellan landets olika delar i fråga om bland annat förlossningsbristningar, psykisk ohälsa och amningskomplikationer.

När det exempelvis kommer till så kallade sfinkterrupturer, alltså skador på ändtarmsmuskeln, skiljer sig statistiken för förstföderskor åt i de olika regionerna.

Flest i Sörmland

I Sörmland drabbas flest – 6,4 procent av förstföderskorna – av sfinkterrupturer. I Värmland är det lägst, 2,9 procent. Det nationella snittet är 4,5 procent.

— Det är allvarligt att det inte är en jämlik vård. Hälso- och sjukvården behöver bli bättre på att se till särskilda behov hos utsatta grupper, bland annat kvinnor som är utlandsfödda och kvinnor som lider av psykisk ohälsa, säger Inga-Maj Andersson, utredare vid Socialstyrelsen.

Kunskapsstödets rekommendationer riktas i första hand till vården, men ska även fungera som underlag för beslutsfattare.

Speciellt fokus ligger på att bättra eftervården. Det är främst där det finns missnöje med förlossningsvården i Sverige, enligt Inga-Maj Andersson.

"Som ett vakuum"

Kontinuiteten och tryggheten man har känt inför förlossningen, då man har gått till barnmorskan, finns inte där efteråt.

— Efter förlossningen är det många som beskriver att de är som i ett vakuum och inte vet vart de ska vända sig med sin oro.

Det ska finnas en tydligare vårdkedja, helt enkelt, även för förhållandevis enklare frågor. Den som har problem med amningen ska inte vända sig till akutmottagningen i brist på bättre vetande, säger Inga-Maj Andersson.

Socialstyrelsen rekommenderar att vården erbjuder en plan efter förlossningen.

— Det behövs en kontinuitet och tidig uppföljning så att kvinnan hamnar på rätt ställe och får vård på rätt nivå.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.

63 000 vårdanställda kan vägra övertid

På torsdag nästa vecka kan 63 000 anställda inom vården gå ut i övertids- och nyanställningsblockad. Vi jobbade tre miljoner övertidstimmar förra året vilket motsvarar ungefär 1 800 extra heltidsanställda. Vi kommer inte täcka upp för det längre, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Polisen i Norrköping rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar i krock i Norrköping.", skriver polisen på sin hemsida.