Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hemliga personuppgifter röjdes igen

Nyheter | 28/04/2009 17:07

Skatteverket har lämnat ut personbevis med skyddade uppgifter.

För andra gången på två månader har Skatteverket lämnat ut personbevis med skyddade uppgifter till obehöriga. I fyra fall har drabbade personer behövt nya säkerhetsåtgärder.

I början av mars meddelade Skatteverket att man lämnat ut sekretessmarkerade personbevis för ett tiotal människor till personer som inte skulle haft tillgång till uppgifterna.

Nu har det hänt igen - och i större omfattning. Skatteverket uppgav på tisdagen att man felaktigt lämnat ut ett 50-tal personbevis med sekretessmarkering.

I fyra fall har personbevisen kommit i orätta händer på ett sådant sätt att de drabbade behövt nya skyddsåtgärder, till exempel att flytta till en ny adress.

I båda fallen har felen uppstått i samband med uppdatering av datasystem.

"Att vi har fel i våra system som påverkar skyddade personuppgifter två gånger på kort tid är helt oacceptabelt", säger Skatteverkets säkerhetschef Anders Kylesten i ett pressmeddelande.

Sekretessmarkering är den lägsta graden av skyddsåtgärd i folkbokföringen.

Skrivet av: