Sommarvädret i Sverige 2022
Det ser ut att kunna bli en typisk svensk sommar vädermässigt. - Foto: Adam Ihse/TT och Johan Nilsson/TT

Så blir sommarvädret i Sverige – enligt meteorologen: "Varm"

Det kan bli en varm sommar på många håll i Sverige, enligt SVT:s meteorolog Nitzan Cohen som tagit fram en översikt för sommaren 2022 som helhet. Värmen beror till stor del på det så kallade azoriska högtrycket.


Midsommar väntar runt hörnet, och om bara någon månad går många på semester. Men vad kan vi egentligen förvänta oss för väder under ledigheten? Enligt SVT:s meteorolog Nitzan Cohen ser det ut att kunna bli en ganska typisk svensk sommar. 

Så blir vädret sommaren 2022: "Varm"

Cohen har tittat på säsongsprognoser beräknade av datorer, det medelvärdemässiga vädret över hela jorden, och på år som haft liknande förutsättningar som i år för att ta fram en översikt för sommaren 2022 som helhet. 

– Det jag kommit fram till är att vi troligtvis kommer uppleva en ganska typisk svensk sommar beteendemässigt, det vill säga ett väder som skiftar ganska mycket från period till period. Men samtidigt tillräckligt många värmeperioder, möjligtvis ganska utspridda eller jämnt fördelade under längre tid, för att vi ska kunna summera sommaren som en varm sommar, förklarar han för SVT. 

Azoriskt högtryck drar in – så påverkar det sommarvädret i Sverige 2022

En starkt bidragande orsak är det så kallade azoriska högtrycket, som vanligtvis håller till över Atlanten kring ögruppen Azorerna. 

– Men under den typ av sommar jag förväntar mig att vi ska ha just i år så brukar det här högtrycket sträcka sig in över norra Europa i kortare omgångar, säger Nitzan Cohen och fortsätter: 

– Och när det gör det kan det kickstarta ett högtryck som etablerar sig antingen över eller strax öster om Skandinavien, och då drar det också upp varmluft.

Det här är något som Nitzan Cohen förväntar sig kommer inträffa åtminstone ett par omgångar utspritt över sommaren 2022, rapporterar SVT

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.