Trångt vid Sahlins förstamajtal

Det var proppfullt vid Mona Sahlins förstamajtal i Lund.


Många av de Lundabor som hade velat höra och se Mona Sahlin tala fick snopet vända om till Kulturmejeriets dörrar, lokalen var proppfull. Det betydde, enligt Kulturmejeriets personal, omkring 600 personer.

Arrangörerna hade valt att hålla mötet inomhus för att inte riskera att dåligt väder skulle inverka på intresset, som förra året. Få av de som stod utanför lokalen, i solsken och värme, hade någon större omedelbar förståelse för den förklaringen.

Mona Sahlin lovar i sitt förstamajtal att pensionärer inte ska beskattas hårdare än löntagare, som i dag gynnas av det så kallade jobbskatteavdraget.

– Om vi, v och mp vinner valet, då börjar vi den första dagen det mödosamma arbetet med att göra att pension och lön beskattas lika, säger Sahlin till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Hon säger att detta ska finansieras genom högre skatter för människor med höga inkomster och förmögenheter.

Inför talet styrkte sig Mona Sahlin med en varmkorv på Clemenstorget i Lund. Många ville komma fram och hälsa på henne.

TT: Kommentatorer påstår att detta är något sorts ödestal?

– Jag har många viktiga tal framför mig som partiledare men 1 maj är alltid viktigt. Det är ett viktigt tillfälle att samla rörelsen för en starkare välfärdspolitik, säger Mona Sahlin.

– Jag kommer att påminna om att det bara är en månad kvar till valet i EU-parlamentet. Många vet inte om att det är val och det är en viktig uppgift att informera väljarna. Jag kommer även att markera mot sd som är starka i Skåne. Vi har gett tydligt besked om att vi aldrig kommer att samarbeta med SD, det beskedet har aldrig kommit från Fredrik Reinfeldt, säger Sahlin.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här är hoten mot lägre ränta

Kraftigt ned i Japan

Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Medieuppgifter: Israel har attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

2 timmar sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

2 timmar sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.