Torsdag 2 Dec
Stockholm

Östros lovar 100 000 fler jobb

Jobbfrågan i socialdemokraternas vårbudget.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Socialdemokraterna lovar i sin vårbudget en politik som ska ge 100 000 fler jobb och praktikplatser än de borgerligas.

Arbetslösheten i Sverige växer dubbelt så snabbt som genomsnittet i EU. Bara Irland, Estland och Lettland hade sista kvartalet i fjol en sämre ekonomisk utveckling, skriver socialdemokraternas ledare Mona Sahlin och den ekonomiske talesmannen Thomas Östros när de presenterar delar av sin vårbudget på Dagens Nyheters debattsida.

Medicinen för välfärd och mot ekonomisk nedgång är jobb, slår de fast.

Budgeten innehåller 15 miljarder i extra resurser till kommuner och landsting för 2009 och 2010. Höjda statsbidrag och tillfälligt sysselsättningsstöd ska lätta på kommunernas lönekostnader.

50 000 fler utbildningsplatser, förbättrade villkor för småföretag med ökad trygghet och stöd till kapital. Nya gröna jobb med investeringar i renovering av miljöprogram och järnväg. Höjt tak och förbättrad ersättningsnivå i a-kassan och låga avgifter för att vara med i försäkringen, är andra delar i vårens s-budget enligt Sahlin och Östros.

När det gäller skatterna säger s bestämt nej till sänkningar och tror snarare att staten behöver öka sina intäkter.

Riksdagens utredningstjänst har på socialdemokraternas uppdrag räknat fram hur utanförskapet utvecklas med regeringens egna prognoser i vårbudgeten.

Utredningen visar, enligt Sahlin och Östros att utanförskapet växer från 17,9 procent till 22 procent 2010 - det innebär 1,3 miljoner människor.

Den borgerliga vårbudgeten är "kliniskt ren på investeringar i jobben", skriver de, medan socialdemokraterna är "övertygade om att jobbkrisen måste bekämpas med aktiva insatser".

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela