S: Skattehöjningar krävs

Socialdemokraterna föreslår skattehöjningar som ska ge 5 miljarder.


Socialdemokraterna föreslår i sin vårbudget skattehöjningar som ska ge 5 miljarder kronor i ökade intäkter.

Partiet lovar även en politik som ger 100 000 fler jobb och praktikplatser än de borgerligas.

Det handlar om förmögenhetsskatt, en extra fastighetsskatt för hus med taxeringsvärde över 5 miljoner kronor, samt högre skatt för dem som tjänar över en miljon kronor om året.

Därutöver kan ytterligare skattehöjningar behövas för att finansiera partiets åtgärder, uppger Socialdemokraterna.

Arbetslösheten i Sverige växer dubbelt så snabbt som genomsnittet i EU. Bara Irland, Estland och Lettland hade sista kvartalet i fjol en sämre ekonomisk utveckling, skriver socialdemokraternas ledare Mona Sahlin och den ekonomiske talesmannen Thomas Östros när de presenterar delar av sin vårbudget på Dagens Nyheters debattsida.

Medicinen för välfärd och mot ekonomisk nedgång är jobb, slår de fast.

Budgeten innehåller 15 miljarder i extra resurser till kommuner och landsting för 2009 och 2010. Höjda statsbidrag och tillfälligt sysselsättningsstöd ska lätta på kommunernas lönekostnader.

50 000 fler utbildningsplatser, förbättrade villkor för småföretag med ökad trygghet och stöd till kapital. Nya gröna jobb med investeringar i renovering av miljöprogram och järnväg. Höjt tak och förbättrad ersättningsnivå i a-kassan och låga avgifter för att vara med i försäkringen, är andra delar i vårens s-budget enligt Sahlin och Östros.

När det gäller skatterna säger s bestämt nej till sänkningar och tror snarare att staten behöver öka sina intäkter.

Riksdagens utredningstjänst har på socialdemokraternas uppdrag räknat fram hur utanförskapet utvecklas med regeringens egna prognoser i vårbudgeten.

Utredningen visar, enligt Sahlin och Östros att utanförskapet växer från 17,9 procent till 22 procent 2010 - det innebär 1,3 miljoner människor.

Den borgerliga vårbudgeten är "kliniskt ren på investeringar i jobben", skriver de, medan socialdemokraterna är "övertygade om att jobbkrisen måste bekämpas med aktiva insatser".

Socialdemokraterna lägger fram sitt budgetförslag under onsdagen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

1 timme sedan
Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

1 timme sedan
Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.