Nu bekräftar även UD att det rör sig om en man i 30-årsåldern som dött till följd av striderna i Ukraina.
Nu bekräftar även UD att det rör sig om en man i 30-årsåldern som dött till följd av striderna i Ukraina. - Foto: Fredrik Sandberg/Arkivbild/TT

UD bekräftar – svensk man dödad i Ukraina

Försvarsmakten meddelade på tisdagen att en före detta anställd dött i Ukraina, nu bekräftar även Utrikesdepartementet att det rör sig om en man i 30-årsåldern.


En svensk man har dödats i strider i Ukraina. Uppgifterna, som SVT var först att rapportera om, bekräftas för TT av Försvarsmakten.

– Vi har nåtts av beskedet i dag. Det är en man som var anställd vid Försvarsmakten till i våras. Han valde att avsluta sin anställning och åka till Ukraina, säger Mikael Ågren, vakthavande kommunikatör vid Försvarsmakten, till TT.

Mannen, som var i 30-årsåldern, träffades av en granat i bröstet i närheten av fronten i Donetskområdet, uppger SVT.

– Han tyckte det var bättre att ta striden här nere än i Sverige. Han var ingen legosoldat eller lycksökare. Han var en bra kille som vill göra något här på plats, säger SVT:s källa.

Enligt nya uppgifter från Aftonbladet ska händelsen utspelat sig när den svenska mannen och övriga i det militära förbandet i Ukraina "haft i uppdrag att trycka tillbaka ryska styrkor vid ett eventuellt överraskningsanfall vid fronten".

Nyheter24 söker den avlidne svenskens familj och kollegor.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

"Tiktok är inte vilket företag som helst"

Blinken till Peking – ska pressa Kina om kriget

Kina stöttar den ryska försvarsindustrin, enligt USA. Peking tillbakavisar anklagelserna. Nu reser USA:s utrikesminister Antony Blinken till Kina för att öka trycket på supermakten om Ukrainakriget.

Trots gängvåldet – inget rår på knarkpriserna

Pandemi, inflation eller gängkrig – inget verkar bita på de historiskt låga gatupriserna på narkotika, enligt en ny rapport. Det visar på svårigheterna med att bekämpa den här marknaden, säger Ulf Guttormsson vid organisationen CAN.

Klart uppåt på Asienbörser

1 timme sedan
Det var klart uppåt för ledande index på Asienbörserna i onsdagens handel, till en del förklarad av optimism om de stora techbolagens utveckling.

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

2 timmar sedan
En man i 45-årsåldern döms till sju års fängelse efter att polisen hittat en stor mängd narkotika och vapen i hans lägenhet i Norrköping i höstas, rapporterar P4 Östergötland.

Biden lovar Ukraina vapen i veckan

2 timmar sedan
USA:s president Joe Biden lovar mer vapen till Ukraina redan denna vecka. Beskedet kommer sedan senaten i USA:s kongress som väntat sagt ja till ett stödpaket till Ukraina på nära 61 miljarder dollar, något som Kiev väntat på sedan i höstas.