Polisen ser allvarligt på händelserna och menar att det inte är lagligt att hindra trafiken genom att blockera vägen.
Polisen ser allvarligt på händelserna och menar att det inte är lagligt att hindra trafiken genom att blockera vägen. - Foto: Jonas Ekströmer/Meli Petersson Ellafi/TT

Polisen om aktivisterna som stoppade Stockholmstrafiken: "Intrång"

Fastlimmade aktivister stoppade trafiken på E4:an under måndagsmorgonen och hindrade bland annat ambulanser att komma fram. Tio personer sitter nu häktade och polisen ser allvarligt på händelsen.


Under måndagsmorgonen stoppades trafiken på E4 i Stockholm i höjd med Norra begravningsplatsen i Solna då en grupp aktivister tog sig ut i körbanan. Liknande händelse inträffade också under tisdagsmorgonen utmed E4/E20 i höjd med Västberga i Stockholm. 

Båda händelserna ledde till omfattande köbildning och under måndagen fastnade en ambulans som transporterade en mycket sjuk person under utryckning i kön. Då ska tolv personer blockerat trafiken, varav två aktivister hade limmat fast sig i körfältet. 

Under onsdagen begärdes tio personer häktade efter klimatprotesten på E4 Haga norra nära Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Det ska vara klimatorganisationen Återställ Våtmarker som ligger bakom demonstrationen.

Polisen: "Inte lagligt att hindra trafiken"

Polisen ser allvarligt på händelserna och menar att det inte är lagligt att hindra trafiken genom att blockera vägen.

– Ett ingripande ska alltid stå i proportion till det intrång det skapar för personen, i förhållande till integritet och rörelsefrihet. Men det är inte lagligt att hindra trafiken genom att på olika sätt blockera vägar, därför avlägsnar polisen personerna från platsen, säger en presstalesperson från polisregion Stockholm till Nyheter24.

Polisen menar att alla människor har yttrandefrihet, mötesfrihet, demonstrationsfrihet och föreningsfrihet. Fri- och rättigheterna får endast begränsas med stöd i lag. Ett av polisens uppdrag är att se till att alla människor ges möjlighet att utöva sina grundlagsskyddade rättigheter att demonstrera.

– Detta oavsett om demonstrationen betraktas som en allmän sammankomst eller inte och oavsett om den är tillståndsgiven eller inte. Samtidigt ska polisen upprätthålla ordning och säkerhet samt lagföra eventuella brott. 

Under det senaste året har en rad liknande trafikaktioner arrangerats av miljöaktivister och enligt polisen är de aktioner som hindrat trafik i region Stockholm fler under 2022 än tidigare år.

Märta Stenevi: "Fullständigt oacceptabelt"

Kort efter måndagens händelse gick Moderaterna ut med krav på skärpta straff för aktivister.

"Ambulanser som inte kan ta sig fram. Polisbilar som blockas. Människor som inte kan ta sig till jobbet. Återigen blockerar aktivister vägar och utsätter andra för risk och fara. Moderaterna vill höja straffet och införa obligatorisk häktning för den som systematiskt spärrar av vägar", skriver Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, på Instagram.

Även Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet, reagerade på händelsen.

"Fullständigt oacceptabelt när människoliv sätts på spel. Ambulanser får aldrig stoppas i sitt livsviktiga arbete", skriver hon på Twitter.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Han är TV4-profilen Johan Macéus kända son

Karlskrona: Polisen rapporterar om brand

"Larm om brand, Rödeby.", skriver polisen på sin hemsida.

Största guldstöten i Kanada nära klaras upp

Kanadas polis är nära att lösa den största guldstölden i landets historia. 6 600 guldtackor stals vid kuppen. Flera personer har gripits och väntar åtal.

Kreml: Ukraina-hjälp från USA förändrar inget

Nytt bistånd från USA till Ukraina kommer inte att förändra dynamiken på slagfältet, hävdar Ryssland. Uttalandet kommer i samband med att USA:s kongress förbereder sig för en avgörande omröstning under helgen om långvarig militär finansiering till Ukraina.

Meteoritjägare överklagar till Högsta domstolen

Geologerna Anders Zetterqvist och Andreas Forsberg som i hovrätten förlorade den uppmärksammade tvisten om en meteorit som landade utanför Enköping i november 2020 överklagar till Högsta domstolen.

Nordeas stora förändring – så påverkas du: "Genomsyrar allt"

Sverige har större problem än grannländerna med vågen av bankbedrägerier, enligt Nordea-chefen Frank Vang-Jensen. Man ska vara väldigt försiktig och skeptisk, säger han om hur utsatta grupper ska skydda sig.