Torsdag 6 Okt
Stockholm

Magdalena Andersson (S) öppnar för moderat talman: "Bred samsyn"

Socialdemokraterna kan tänka sig en moderat talman igen.
Socialdemokraterna kan tänka sig en moderat talman igen. Foto: Tim Aro/TT och Fredrik Sandberg/TT

S-ledaren Magdalena Andersson öppnar för att rösta på en moderat talman, men hon vill först ha överläggningar med Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, rapporterar Dagens Nyheter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Talmansomröstningen sker på måndag. Posten har beskrivits som en del i regeringsförhandlingarna mellan Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna. Partierna har sagt att de ska återkomma med ett gemensamt förslag senast söndag.

Just nu innehar moderaten Andreas Norlén talmansposten, men det är oklart om han nomineras igen. Det skulle kunna bli en sverigedemokratisk talman som läggs fram.

Magdalena Andersson: "Bred samsyn"

På torsdagen kommenterade Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson den kommande omröstningen.

— Vi ser gärna att det kan nås en bred samsyn kring talmannen. Det är rikets näst högsta post och den högsta valda positionen, säger Andersson till DN.

Socialdemokraterna har historiskt alltid velat tillsätta talmansposten i egenskap av största parti. Nu kan Andersson tänka sig att överge den principen.

— Det kan vara en socialdemokrat eller en moderat.

MP, V och C skeptiska till SD-talman

Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet har alla uttryckt sig starkt skeptiska till att rösta på en talman från SD och lovordat Andreas Norlén.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.