42-åring nekar till våldtäkter

Mannen förnekar brott. Förhandlingen hålls bakom stängda dörrar.


I dag inleddes rättegången i Jönköpings tingsrätt om våldtäkt på en 15-årig flicka i Jönköping som tog sitt liv innan den misstänkte gärningsmannen skulle ställas inför rätta. Efter offrets självmord lades målet först ned, vilket väckte starka reaktioner, men efter överprövning ska det nu ändå processas i domstol.

Den åtalade, en 42-åring, var klädd i träningsoverall och satt dold bakom sin advokat i rättssalen när åklagaren gjorde sin sakframställan. Mannen anklagas för flera fall av våldtäkt på flickan, men nekar till brott.

Den åtalade mannens advokat Elisabeth Nygren anser att åklagarens bevisning är svag. Hon beklagar också den situation hon och hennes klient befinner sig i eftersom offret, den 15-åriga flickan, inte längre är i livet.

– Vi kan inte ställa några frågor eller konfrontera henne med uppgifter som hon har lämnat, säger Elisabeth Nygren till TT.

Mannen medger att han haft sex med flickan men hävdar att det varit frivilligt från hennes sida.

– Han är givetvis bestört över att flickan tar till så drastiska metoder som hon gjorde, säger Elisabeth Nygren.

42-åringen stod häromveckan inför rätta för en annan våldtäkt och hundratals unga människor demonstrerade i centrala Jönköping till stöd för offren.

Utredaren, stadsjuristen Lars-Åke Svensson, tycker att länsstyrelsen i Jönköpings län bör utreda om vården flickan fick på behandlingshemmet verkligen följde den vårdplan som socialtjänsten i Jönköping lagt upp.

Svensson skriver att han tycker det är "svårt att utläsa en koppling mellan vårdplan och lämnad vård under den tid den 15-åriga flickan har vistats på behandlingshemmet".

Det var under tiden på behandlingshemmet som flickan utvecklade ett knarkberoende och övergreppen mot henne skedde. Men när det gäller vården av den enskilda människan lägger man skulden på behandlingshemmet.

Kommunens egen utredning friar socialtjänstens och socialnämndens handläggning på juridiska grunder. Man har handlat efter gällande regler.

"Den utredning som nu är genomförd visar att vi inte har gjort något juridiskt fel och vi avvaktar nu ytterligare åtgärder till länsstyrelsens utredning är klar", säger Bo Samuelsson, chef för individ- och familjeomsorgen på socialtjänsten i Jönköping, i ett pressmeddelande.

Efter fallet med den 15-åriga flickan har kommunen även anställt tre extra handläggare.

– De ska enbart jobba med att garantera säkerheten i vården i alla hem som vi anlitar och placerar unga människor på.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!