Besvikelse över EU:s jobbtoppmöte

EU:s jobbtoppmöte presenterade nya initiativ.


EU:s jobbtoppmöte kom inte med några nya initiativ för att råda bot på den stigande arbetslösheten.

Varken fack eller arbetsgivare ställde sig bakom det nedbantade mötets slutsatser.

– Jag är besviken att det inte blev ett ordinarie toppmöte, att inte alla var här, säger LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin, tillika ordförande i Europafacket.

När mötet kallades in mitt under värsta finanskrisen var det tänkt att stats- och regeringschefer från EU:s alla 27 medlemsländer skulle delta. Det skulle visa att EU tar människors oro för jobben på allvar. Enligt EU-kommissionen kan arbetslösheten i EU bli nästan 11 procent nästa år.

Nedbantad variant

I stället blev det en nedbantad variant med arbetsmarknadens parter, EU-kommissionen och representanter från Tjeckien, Sverige och Spanien, som är nuvarande och kommande ordförandeländer i EU.

– Kanske beror det på att de inte tycker att det finns tillräckligt tydliga lösningar, säger Lundby-Wedin.

Resultatet av mötet summeras i en tiopunktslista med uppmaningar om att försöka hålla kvar så många människor som möjligt i jobb, till exempel genom kortare arbetstid, att sänka företagens kostnader, att göra människor anställningsbara och effektivisera arbetsförmedlingarnas jobb.

– Det är en process, som handlar om att lyssna in hur arbetsmarknadens parter på Europanivå ser på situationen och vilka åtgärder som är behövliga, förklarar Fredrik Reinfeldt bristen på mer konkreta förslag.

Skrev inte under

Varken fack- eller arbetsgivarorganisationer skrev under slutsatserna.

– Jag kan inte skriva på slutsatser där man vill minska arbetskraftskostnaderna, säger Lundby-Wedin.

– Det känns som man jobbar efter en gammal dagordning, där man inte förstår att det behövs något annat.

Hon upprepade det som fackliga företrädare sagt många gånger under krisen: investera och lätta tillfälligt på reglerna som anger hur stora underskott ett EU-land tillåts ha. Och precis som tidigare var Reinfeldt och hans kollegor kallsinniga till kraven.

Slutsatserna ska nu bearbetas fram till det ordinarie EU-toppmötet i juni, då alla EU-ledarna ska finnas på plats.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!