Ingen Lukasjenko i Prag

Vitrysslands ökände president Aleksandr Lukasjenko dyker inte upp på EU-möte.


Vitrysslands ökände president Aleksandr Lukasjenko kommer inte att delta i EU:s toppmöte med sex forna sovjetrepubliker i Prag på torsdag.

Vitryssland kommer i stället att representeras av biträdande premiärministern Vladimir Semasjko, uppgav det tjeckiska EU-ordförandeskapet på måndagen.

Lukasjenko bjöds i april in till toppmötet, sedan EU:s utrikesministrar tidigare i våras beslutat om fortsatt lindrade reserestriktioner gentemot Vitrysslands politiska ledning. EU hade i flera år sanktioner mot att släppa in Lukasjenko, men lättade dem i fjol höst efter det att ett antal politiska fångar frigetts.

Det har hela tiden varit osäkert om Lukasjenko verkligen skulle komma till Prag.

– Om någon känner sig obekväm med att Lukasjenko ska dit, så kommer inte Lukasjenko att åka dit, lovade han själv efter att ha träffat Italiens premiärminister Silvio Berlusconi och påven Benedictus XVI i Rom i förra veckan.

Inte heller Moldaviens president Vladimir Voronin - som nyligen gjort tuffa uttalanden gentemot EU-medlemmen och grannlandet Rumänien efter de våldsamma kravallerna i Chisinau i början av april - kommer till toppmötet i Prag. Moldavien representeras i stället av biträdande premiärministern Andrei Stratan.

Övriga länder vid mötet - Ukraina, Georgien, Armenien och Azerbajdzjan - kommer att representeras av sina presidenter.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!