Polisen varnar för att plocka svampen toppslätskivling.
Polisen varnar för att plocka svampen toppslätskivling. - Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT och Stella Pictures

Här är svampen du inte får plocka – polisens varning: "Olagligt"

Hösten är här och många ger sig ut i de svenska skogarna för att plocka svamp. Men polisen i Göteborg syd varnar nu svampplockare för en svampsort – den är nämligen olaglig att plocka.


Svampsäsongen är igång och många svenskar tar sig därför ut i skog och mark för att fylla korgarna med svamp. Här kan du läsa om den farliga svampen som lätt kan förväxlas med trattkantareller.

Polisen i Göteborg syd varnar dock för en viss svamp – som särskilt tycks locka ut unga i skogen.

"Toppslätskivling även kallad 'toppisar' är en svamp som som tillhör en grupp av psykadeliska svampar, dessa har en hallucinerande effekt, är giftiga och i Sverige är svampen narkotikaklassad. Att svampen är narkotikaklassad innebär att det är olagligt att plocka, inneha den och bruka den", skriver polisen i ett inlägg på Facebook.

Polisen om toppslätskivling: "Olagligt och farligt"

Att förtära toppslätskivling kan ge en rad olika symtom.

"Svampen påverkar nervsystemet och symptom kan ge effekter som förvirring, hallucinationer och hjärtklappning. Denna svamp plockas och intas för att nå samma effekt som vid intag av narkotika", skriver polisen i Göteborg syd på Facebook och fortsätter med en uppmaning:

"Vi ser allvarligt på att svampen plockas och brukas utav framförallt unga personer då det är direkt olämpligt, olagligt och farligt. Vi ber er därför att vara uppmärksamma på om personer i er närhet ger sig ut för att plocka svamp och har ett avvikande beteende eller har ovan nämnda symptom. Hjälp oss gärna att sprida informationen vidare!".

Hur hittar man kantareller? Läs expertens bästa tips här!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!