Vaccinskepticism fanns i många olika grupper under pandemin, men ett missnöje med demokratin syntes som en gemensam nämnare.
Vaccinskepticism fanns i många olika grupper under pandemin, men ett missnöje med demokratin syntes som en gemensam nämnare. - Foto: Johan Nilsson/TT

SD-sympatisörer är mest skeptiska mot vaccin: "Misstror"

Under pandemins första år var många tveksamma till vaccination mot covid-19. En gemensam nämnare bland skeptikerna var ett utbrett missnöje med demokratin visar en ny studie från Göteborgs universitet.


Fakta: Studien

Studien gjordes av Björn Rönnerstrand tillsammans med Johannes Lindvall, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Den baseras på två enkätundersökningar från Som-institutet:

  • Corona Som-undersökningen som genomfördes 14 april till 28 juni 2020. Antalet respondenter var 2 514. Undersökningen koncentrerade sig på frågor om pandemin men innehöll också bredare samhälleliga och politiska frågor samt frågor om de svarandes demografiska och socioekonomiska bakgrund.
  • Den nationella Som-undersökningen, som genomfördes 14 september till 21 december 2020. Andelen personer som svarade på frågan ”hur sannolikt de skulle gå med på att vaccineras med ett covid-19-vaccin om det skulle erbjudas dem” var 3 628.

De två undersökningarna var identiska när det gäller urvalsegenskaper – personer bosatta i Sverige i åldrarna 16 till 85 år.

Fakta: Göteborgs universitet

Studien baseras på två enkätundersökningar som gjordes under 2020. De tillfrågade, som var i åldrarna 16–85 år, fick bland annat svara på frågor om hur nöjda de var med hur den svenska demokratin fungerar och hur sannolikt det var att de skulle vaccinera sig mot covid-19 om de blev erbjudna ett sådant vaccin.

Av de tillfrågade var 40 procent tveksamma till att vaccinera sig. Men det gäller att ha i åtanke att studien gjordes innan det fanns ett färdigt vaccin, betonar Björn Rönnerstrand, forskare i statsvetenskap vid Som-institutet och en av författarna till studien.

— Då fanns det kanske en större grad av skepsis, säger han.

Skepticismen syns dessutom i många olika grupper av människor.

— Till exempel så kan vi se att unga som hade mindre risk för att bli allvarligt sjuka var mer tveksamma, men också personer som är födda utrikes, säger Björn Rönnerstrand.

SD-sympatisörer mest skeptiska mot vaccin

Studien visar också att det finns grupper som snarare utmärker sig genom sina politiska åsikter. Den grupp där tveksamheten är som störst består i huvudsak av manliga sympatisörer till Sverigedemokraterna i åldrarna 36–70 år.

— I de grupper som inte är lika utsatta för risk för sjukdom spelar politiska åsikter större roll, säger Björn Rönnerstrand.

Det finns dock en gemensam faktor som återkommer i flera olika grupper med hög tveksamhet till vaccinet: ett utbrett missnöje med hur demokratin fungerar i Sverige.

— Det pekar på att det är mer grundläggande skäl som ligger bakom motståndet. Att det finns en skepticism mot samhället eller att man misstror institutioner som sjukvården eller Folkhälsomyndigheten.

Vaccinskeptiker: "Misstror andra människor"

Många vaccinskeptiker har även en låg grad av tillit mot andra människor, visar studien.

— Om man misstror andra människor så kanske man i mindre grad är benägen att ställa upp på kollektiva projekt som att begränsa smittspridningen, säger Björn Rönnerstrand.

En lärdom från studien kan, förutom att försöka minska misstron mot demokratin i samhället, vara att det inte finns en enkel lösning som passar alla. Eftersom tveksamhet mot vaccinering syns i så många olika grupper av människor så krävs det troligtvis olika riktade insatser för att komma tillrätta med det, enligt Björn Rönnerstrand.

— En bra täckning av vaccinationer är väldigt viktig för folkhälsan. Vi såg det nu under pandemin, men vi vet att det också gäller för till exempel barnvaccinationer. Så det är viktigt att förstå vad som kännetecknar de grupper som väljer att avstå, säger han.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.