Ulf Adelsohn vill se en kommunal ordningspolis som ett sätt att stärka det lokala polisarbetet. Arkivbild.
Ulf Adelsohn vill se en kommunal ordningspolis som ett sätt att stärka det lokala polisarbetet. Arkivbild. - Foto: TT

Krav på kommunala ordningspoliser

Skapa en lokalt rekryterad kommunal ordningspolis för att stärka tryggheten i Sverige. Det skriver Ulf Adelsohn och Björn Eriksson på Svenska Dagbladets debattsida.


Debattörerna anser att rättsstaten fumlar "halvhjärtat och senfärdigt" med att bekämpa den grova organiserade brottsligheten. De konstaterar att visionen om en kommunal ordningspolis som komplement till den statliga polismyndigheten inte är ny.

"Men gång på gång har sedan sådana goda och brett välkomnade förslag lagts åt sidan hos både besluts­fattande politiker och olika berörda instanser, tills den bistra verkligheten i ett alltmer otryggt samhälle väckt visionen till liv igen", skriver de och betonar brottsförebyggandet:

"Kommunala ordnings­poliser, ständigt på plats i sitt eget lokala område för att där lära känna invånare och aktiviteter, har givetvis mycket bättre möjligheter att identifiera faror och risker innan dessa vuxit sig stora och svårhanterliga."

Adelsohn har varit partiledare för Moderaterna och landshövding i Stockholm. Eriksson har en bakgrund som bland annat rikspolischef och landshövding i Östergötland.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!