Den äldre brodern tillsammans med sin försvarare Anton Strand i samband med häktningsförhandlingen i Stockholms tingsrätt i november 2021.
Den äldre brodern tillsammans med sin försvarare Anton Strand i samband med häktningsförhandlingen i Stockholms tingsrätt i november 2021. - Foto: TT

Detta vet vi om de spionanklagade bröderna

Han har tidigare arbetat inom Säkerhetspolisen och Försvarsmakten. Nu misstänks 42-åringen, tillsammans med sin yngre bror, för att under många år ha spionerat åt Ryssland.Det här vet vi om spionavslöjandet.


Den 11 november 2022 väcktes åtal mot de båda bröderna, 42 respektive 35 år, misstänkta för grovt spioneri mot Sverige för Rysslands räkning. Den äldre åtalas även för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Enligt åklagarna har de båda bröderna samarbetat med GRU, den ryska militära underrättelsetjänsten, mellan 2011 och 2021.

Den misstänkta spionaffären blev känd i september förra året. Då genomförde Säkerhetspolisen en insats i Mellansverige, där den äldre brodern greps misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

Mannen var vid tiden för insatsen högt uppsatt chef på Livsmedelsverket. Tidigare har han arbetat vid Säkerhetspolisen under två perioder, 2007–2011 och 2014–2015, samt vid Försvarsmakten mellan åren 2011 och 2014.

Den äldre brodern har bland annat jobbat vid Säkerhetspolisen under flera år. Vad han har haft för arbetsuppgifter är inte känt. Arkivbild.

Enligt uppgifter som medier fick fram efter gripandet har mannen haft uppdrag vid Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) och vid Försvarsmakten. Dagens Nyheter kunde även avslöja att mannen tjänstgjort vid KSI (Kontoret för särskild inhämtning), det allra hemligaste av alla svenska underrättelseorgan. Uppgifterna har inte bekräftats av Försvarsmakten.

Exakt vilka arbetsuppgifter och vilka befattningar mannen haft under sina anställningar vid Säkerhetspolisen och Försvarsmakten är inte känt. Han säger dock själv i förhör att han har jobbat med kontraspionage på olika sätt, och att det har varit hans "huvudområde" på Säpo. I övrigt är stora delar av förundersökningen sekretessbelagd när det gäller uppgifter kring mannens arbeten.

Vid häktningsförhandlingen i november 2021. Här den yngre brodern och hans försvarsadvokat Björn Sandin.

I november 2021 greps ytterligare en person i ärendet, misstänkt för grovt spioneri. Det skulle visa sig vara den tidigare gripne mannens yngre bror. Vid den här tiden blir det känt att även den äldre brodern nu misstänks för brottet grovt spioneri.

Enligt Säkerhetspolisen inleddes utredningen redan 2017 och i förundersökningen framgår det att man haft koll på männen en längre tid. Bland annat har Säpo ett flertal gånger mellan 2017 och 2019 letat igenom den äldre broderns bankfack, utan dennes vetskap. Vid ett annat tillfälle, sommaren 2018, gick Säpo i hemlighet igenom hans bagage i samband med en utlandsresa.

Den äldre brodern var vid gripandet anställd vid Livsmedelsverket. Säkerhetspolisen hade under flera år spanat på mannen.

Under samma period gjorde Säkerhetspolisen dessutom flera nattliga husrannsakningar vid 42-åringens dåvarande arbetsplats – Livsmedelsverket. Detta för att leta efter sådant som kan ha betydelse för utredningen. Hans chef, myndighetens generaldirektör Annica Sohlström, blev informerad om misstankarna mot mannen och hade under flera år regelbunden kontakt med Säkerhetspolisen.

Säkerhetspolisen spanade också på den yngre brodern när storebrodern greps och kunde då se hur han förstörde och dumpade en hårddisk utomhus i en papperskorg. Han har i förhör sagt att han slängde hårddisken eftersom den innehöll privata saker.

Enligt åklagarna är det den äldre brodern som haft tillgång till känsliga uppgifter, dels information som han arbetat med, dels information som han inte hade behörighet att hantera. Kontakterna med den ryska sidan har i huvudsak skötts av den yngre brodern. Åklagarna har inte velat kommentera huruvida initiativet till samarbetet kommit från bröderna själva eller från ryskt håll.

Den äldre broderns försvarsadvokat Anton Strand. Båda bröderna förnekar brott. Arkivbild.

Båda männen har hela tiden nekat till brott.

I förhör konfronteras storebrodern om Säpo-rapporter som han misstänks ha läst under sin anställning vid myndigheten som han inte haft behörighet till. Mannen svarar att han visst teoretiskt sett skulle ha haft rätt till det.

”Beträffande vad min huvudman är åtalad för tillbakavisas med bestämdhet att något felaktigt eller brottsligt skulle ha skett, han har genomgående efter bästa förmåga försökt lösa svåra uppgifter på bästa tänkbara sätt”, sade 42-åringens försvarare Anton Strand i ett pressmeddelande då åtal väcktes.

Anton Strand kritiserar också åklagaren för att denne inte preciserat hur 42-åringen begått brotten han åtalas för – det som kallas gärningsbeskrivning.

— Min uppfattning är att man inte uppfyller minimikraven för en gärningsbeskrivning, säger han till Expressen och begär att tingsrätten ska agera.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

SBAB sänker rörlig boränta – höjer bundet

Ekonomens varning för nya bedrägeritypen: "Spelar på rädslan"

Antalet bedrägerier ökar rejält. Nu har en relativt ny form av bedrägeri blivit allt vanligare, något sparekonomen Frida Bratt varnar privatpersoner för.

Assa Abloy ökar vinsten

Låskoncernen Assa Abloy gjorde en rörelsevinst, justerad för engångsposter, på 5,4 miljarder kronor för första kvartalet. Det var en ökning med fem procent jämfört med samma period i fjol.

Många trafikolyckor under morgonen: "Ishalka"

En rad olyckor har inträffat i Västra Götaland under onsdagsmorgonen, efter att svår halka ställt till det i trafiken.

Så tjänar du pengar på att ladda bilen

Pausa laddningen av elbilen – och tjäna en tusenlapp. Flera aktörer på elmarknaden har gått ihop för att få elbilsägarna att bidra till ett stabilare elnät.

Högre vinst för Evolution

Evolution, utvecklare av nätkasinon, gjorde en rörelsevinst på 311 miljoner euro för första kvartalet, en ökning med nästan 15 procent jämfört med samma period i fjol.