Trots att vissa södra delar av landet officiellt inte brukar få meteorologisk vinter, har hösten enligt SMHI varit ovanligt mild.
Trots att vissa södra delar av landet officiellt inte brukar få meteorologisk vinter, har hösten enligt SMHI varit ovanligt mild. - Foto: TT

Värmen gav upp ovanligt sent – nu är det höst

Nu är det meteorologisk höst i hela landet. Längst höll sig värmen kvar i Blekinge, där den meteorologiska sommaren stannade i 198 dygn.Att det är milt så här länge är inte vanligt, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI, till TT.


Blekinge var det sista området i Sverige som fortfarande hade meteorologisk sommar i mitten av november, men den senaste rapporten från SMHI på lördagskvällen visar att dygnsmedeltemperaturen legat under tio plusgrader under fem dygn, vilket är definitionen av meteorologisk höst.

— På öarna i Blekinge har det inte varit hösttemperaturer i fem dagar. Temperaturdygnet är mellan sju på morgonen och klockan 19. Är det fortfarande höstväder klockan 19 i dag har det gått fem dagar sedan hösten. Men omslaget skedde för fem dagar sedan. Så hösten kom i tisdags, säger Therese Fougman.

Värmerekord i Småland

Sommaren har hållit ett hårt grepp om de södra delarna av Sverige. Den meteorologiska definitionen av sommar är att dygnsmedeltemperaturen ska vara minst tio plusgrader under fem dygn i rad. Den 17 april inleddes årets sommar i Uppsala.

I Blekinge har det varit sommarvärme sedan den 10 maj, vilket innebär att det har varit meteorologisk sommar i 198 dygn i området.

Vädret har under den senaste veckan skiftat snabbt i delar av Sverige. Under lördagen drabbades delar av Götaland och Svealand av ett snöoväder, samtidigt som det noterades 16,7 plusgrader i östra Småland den 12 november. Det är den högsta temperaturen som har uppmätts så sent in på året i landet, enligt SMHI.

Ovanligt mild

På flera orter, bland annat i Göteborg och Halmstad, har det varit meteorologisk sommar i över 200 dagar – men där gjorde hösten sitt inträde tidigare än i Blekinge.

Trots att vissa södra delar av landet officiellt inte brukar få meteorologisk vinter, har hösten enligt SMHI varit ovanligt mild.

— Att det är milt så här sent är inte vanligt och att hösten kommer sent är inte heller vanligt. Det är många mätstationer som varit sena med höstens ankomst, säger Fougman.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!