Fredag 2 Dec
Stockholm

Visenter på långresa – flyttar till Karpaterna

Visenter från Eriksberg i Blekinge flyttar till Rumänien. Arkivbild.
Visenter från Eriksberg i Blekinge flyttar till Rumänien. Arkivbild. Foto: TT

Sex visenter som är uppfödda i Blekinge flyttar till Rumänien. De är uppvuxna i en viltpark men ska där, efter en tid i ett tillvänjningshägn, släppas ut i det fria i bergskedjan Karpaterna. Den vilda stammen av visenter är i behov av ett tillskott av nya gener, förklarar Per-Arne Olsson, vd på Eriksberg vilthägn.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

"Genom att skicka djur till andra länder och även byta djur mellan olika anläggningar här i Sverige hjälper vi till att bevara arten", säger han i ett pressmeddelande.

De sex visentkvigor som under torsdagen inledde sin långresa är mellan tre och fem år gamla. Eftersom de har vuxit upp under naturliga förhållanden i viltparken är visenterna från Eriksberg intressanta i fler utplanteringsprojekt.

Tidigare har viltparken skickat visenter till bland annat Schweiz, Tyskland, Polen och Ryssland. Visenten är Europas största landlevande däggdjur och målet är att komma upp i en europeisk stam på 10 000 individer. Enligt en inventering 2021 finns i dag cirka 9 500 visenter i Europa, varav nästan 7 300 i det vilda.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.