Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) hälsar på Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) hälsar på Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. - Foto: TT

Billström i Kiev – mötte Zelenskyj

Utrikesminister Tobias Billström (M) har träffat president Volodymyr Zelenskyj i Ukrainas huvudstad Kiev.Sverige fick tack för sitt stöd, och Billström lovade att arbeta för ytterligare insatser.


Fakta: Regeringens stödpaket

Den 16 november presenterade regeringen ett nytt stödpaket på drygt 4 miljarder kronor till Ukraina, med både militär och humanitär hjälp.

Stödet innehåller bland annat:

Militärt stöd i form av luftförsvarssystem, ammunition till luftförsvar, terrängbilar och militär vinterutrustning.

Humanitärt stöd via World Food Programme, Världsbanken och Röda Korset.

Källa: Regeringskansliet

Billström har på måndagen varit på besök i Kiev, ett besök som skett tillsammans med utrikesministrarna från de nordiska och baltiska länderna.

— Jag har å den svenska regeringens vägnar sagt att vi kommer naturligtvis att fortsätta arbeta för fler insatser, fler vapenleveranser till Ukraina, säger Billström till TT.

TT: Från Sverige specifikt?

— Ja, från Sverige specifikt, men det är väldigt glädjande att se hur övriga kollegor i den nordisk-baltiska kretsen också ser det här som den viktiga vägen framåt för att se till att Ukraina kan vinna det här kriget, svarar Billström.

"Terrorkrig"

Förutom att träffa Zelenskyj har utrikesministrarna också träffat den ukrainske motsvarigheten Dmytro Kuleba och landets premiärminister Denys Sjmyhal.

— Syftet med hela den här resan har varit att vi gemensamt, de nordisk-baltiska ministrarna, har kunnat visa solidaritet med Ukraina, och det tackade också president Zelenskyj oss väldigt djupt och innerligt för, säger Billström.

På förmiddagen träffade Billström och hans kollegor även ledningen för det statliga energibolaget med anledning av den senaste tidens ryska angrepp på landets infrastruktur.

— De ryska attackerna mot civilbefolkningen och infrastrukturen syftar till terror mot den civila befolkningen, det är ett terrorkrig man bedriver från rysk sida, och det måste mötas på alla upptänkliga sätt från omvärlden, säger Tobias Billström.

De intensiva attackerna mot civil infrastruktur och elnät, kan leda till en ökad flyktingvåg i vinter.

"Visar stor motståndskraft"

— Det är Rysslands förhoppning att man på det här viset terroriserar befolkningen, men än så länge visar den ukrainska befolkningen stor motståndskraft. De stöd vi lämnar syftar just till att begränsa skadeverkningar och därmed göra det möjligt för befolkningen att ta sig igenom vintern, säger Billström.

— Som inkommande ordförandeland i EU är vi extra intresserade av att vara på plats i Kiev tillsammans med kollegorna, eftersom vi vill veta vad Ukraina behöver i framtiden. Vi förutser att de ryska angreppen mot Ukraina kommer att ligga överst på dagordningen under de månader vi har ordförandeskapet nästa år och vi vill därför ha en nära dialog med den ukrainska regeringen i de här delarna, säger han.

Utrikesministern säger att han lämnar Kiev med känslan att det finns mycket kvar att göra.

— Det här kriget är inte vunnet än, naturligtvis. Vi måste stå sida vid sida med det ukrainska folket.

Utrikesminister Tobias Billström (M) är på besök i Ukrainas huvudstad Kiev tillsammans med utrikesministrarna från Norden och Baltikum.

TT
/
/
/
/
EU
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sedlar och vapen runt död man – Israel anklagas

Folklistan kuppar in sig i kommun

Jan Emanuels och Sara Skyttedals nya parti Folklistan tar sig in i kommunfullmäktige i Åtvidaberg, rapporterar Corren.

Tågbolag pausar all trafik i Sverige

Flixtrain pausar all tågtrafik i Sverige. Anledningen är ökad efterfrågan i Tyskland, uppger bolaget på sin sajt.

För första gången på flera år: Svenska onlineköp ökar

Det har varit en tuff period för svenska konsumenter. Men nu ökar köpviljan för första gången sedan 2021. I alla fall på nätet, där branschorganisationen Svensk Handel visar på stigande försäljningssiffror online.

Sverige skickar styrka till Röda havet

Försvarsmakten kommer att skicka en styrka på upp till 25 personer till Röda havet, efter ett regeringsbeslut i dag, uppger Aftonbladet.

Polisen rapporterar om misshandel, Malmö

"Man gripen, Malmö.", skriver polisen på sin hemsida.