Priset för ett nationellt id-kort kommer att justeras.
Priset för ett nationellt id-kort kommer att justeras. - Foto: Izabelle Nordfjell/TT och Erik Simander/TT

Då upphör rean på id-kort – blir 300 kronor dyrare

När det i våras strulade som mest med att få ett nytt pass sänktes priset på nationellt id-kort från 400 till 100 kronor. Men efter den 1 januari är priset åter 400 kronor, meddelar polisen. Och det oavsett när man bokat tid.


Under de senaste månaderna har ett nationellt id-kort kostat 100 kronor, snarare än 400 kronor, vilket är ordinarie pris.

"Vi ville att regeringen skulle sänka ansökningsavgiften för att i ökad utsträckning få medborgarna att ansöka om nationellt id-kort i stället för pass, då tillgången till sådana var god och leveranstiden betydligt kortare", säger Per Engström, nationell kommenderingschef för nationella särskilda händelsen pass, på polisens sajt.

Rean på nationellt id-kort upphör 1 januari 2023

Rabatten på id-kort gällde bara om man inte samtidigt bokade pass, för att sänka trycket på passansökningarna. Ett lyckat grepp, enligt polisen.

"Den tillfälligt sänkta ansökningsavgiften har gett resultat och trycket för ansökan om pass har minskat", säger Per Engström.

Därmed behövs inte rabatten längre, resonerar polisen, och priset justeras därför till 400 kronor igen från och med den 1 januari 2023.

Hur lång är väntetiden för pass och id-kort nu?

Ett nationellt id-kort fungerar lika bra som pass när det kommer till att resa inom alla EU- och Schengenländer.

Den ungefärliga väntetiden för att få en tid för ansökan om pass eller nationellt id-kort är i dagsläget sex veckor, skriver polisen. Ett id-kort tar ungefär en vecka att leverera. För pass går det att se uppskattade leveranstider på polisens hemsida.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!