- Foto: Pontus Lundahl/Jonas Ekströmer/TT

Magdalena Anderssons elstöd-besvikelse: "Ska äldre gå med tusenlappar på stan?"

Elstödet kan betalas ut i kontanter när människor får en utbetalningsavi från Försäkringskassan.
— Det blir ju jättekrångligt för människor. det var inte alls vad Ebba Busch gav intryck av, säger Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.


Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) sade i SVT:s 30 minuter att regeringen hittat ett rättssäkert sätt att utan pappersexercis betala elstödet till hushåll och företag.

— Hon sade att det skulle vara enkelt och smidigt, säger Magdalena Andersson.

Försäkringskassan ska sköta utbetalningen och pengarna kommer tidigast i februari. Men nu visar det sig att myndigheten inte kommer kunna ta fram kontonummer till alla som ska ha stödet.

Magdalena Andersson: "En säkerhetsfråga"

Därför kommer många hushåll att få sitt elstöd utbetalt på en utbetalningsavi, och få tusentals kronor i kontanter. Magdalena Andersson reagerar på hur regeringen hanterat kompensationsfrågan.

— Det är väl en sak om man nu hade levt upp till sitt vallöfte om att det här skulle vara på plats och betalas ut den 1 november. Nu kommer det som tidigast i februari, då finns det gott om tid att lösa det här så att det blir enkelt för svenska medborgare, säger hon.

— Jag tänker på alla äldre, ska de behöva gå med tusentals kronor i kontanter på stan? Det är ju en säkerhetsfråga.

Ebba Busch litar på Försäkringskassan

Ebba Busch litar på att Försäkringskassan hittar en rimlig modell för utbetalningarna.

— Jag uppfattar att de jobbar hårt med frågan och att det här är en del av deras uppdrag, att se hur man kan göra det här så smidigt som möjligt. Nu har de fått uppdraget från regeringen och jag förutsätter att de kommer att återkomma med mer samlat besked om hur utbetalningen kommer att kunna nå sluthushållen.

TT: På många ställen i Sverige finns det inga bankkontor i närheten?

— Alla sådana frågor behöver jag tyvärr hänvisa till Försäkringskassan. De får lov att redogöra för hur läget är nu, men framför allt hur de ämnar flytta läget framåt – givet att de precis har fått uppdraget, säger Ebba Busch.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!