Tre virus kan tillsammans ha en hög påverkan på sjukvården och Europas befolkning i vinter, varnar WHO i ett uttalande.
Tre virus kan tillsammans ha en hög påverkan på sjukvården och Europas befolkning i vinter, varnar WHO i ett uttalande. - Foto: TT

WHO: Tre virus riskerar att slå hårt i vinter

Årets influensasäsong i Europa har startat ovanligt tidigt. Samtidigt florerar covid-19 och det finns en oro för hur RS-säsongen ska utvecklas.Påverkan på sjukvården kan bli stor, varnar WHO.Det är en unik vinter, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.


Fakta: Influensa

Influensa är en virussjukdom som återkommer varje vinter.

Sjukdomen startar med plötslig frossa, snabbt stigande feber ofta upp över 40 grader, muskelvärk, huvudvärk och en påtaglig sjukdomskänsla. Efter det kommer torrhosta. Man kan även drabbas av kräkningar och diarré, vilket är vanligare hos barn.

Det finns fyra influensavirustyper: A, B, C och D. Det är influensa A och B som ger upphov till den typiska influensasjukdomen.

Tvätta händerna noggrant, undvika att röra vid ögon, näsan eller mun och umgås inte med personer som är sjuka för att undvika att själv bli sjuk.

En del personer, främst i vissa riskgrupper, kan bli allvarligt sjuka av influensa. Influensa och komplikationer av influensa är en av våra vanligaste dödsorsaker.

Källa: 1177 Vårdguiden, Folkhälsomyndigheten

Influensa, covid-19 och RS. Tre virus som tillsammans kan ha en hög påverkan på sjukvården och Europas befolkning i vinter, varnar nu WHO i ett uttalande.

Antalet personer som får sjukhusvård på grund av influensan har sedan i oktober ökat stadigt i Europa. I Sverige har än så länge bara enstaka fall rapporterats och årets epidemi har ännu inte kommit igång.

Men influensasäsongen kan bli tuff i år. Förra året var en mild säsong, och innan dess var det en paus i spridningen under pandemin.

— Det finns en risk att det blir en intensiv säsong med många smittade, säger AnnaSara Carnahan på Folkhälsomyndigheten.

Hålla koll

Förra året slog RS-viruset, som främst drabbar de allra yngsta barnen, ovanligt hårt och säsongen startade rekordtidigt. Även i år har säsongen startat tidigare än vanligt, och en kraftig våg av viruset har lett till överfulla barnsjukhus runt om i USA. Flera länder i Europa vittnar även de om ett ansträngt läge.

RS-viruset drabbar inte bara bebisar. Också äldre och infektionskänsliga personer riskerar att behöva sjukhusvård om de smittas.

Även covid-19 fortsätter att florera. Eftersom viruset bara har funnits några år finns det fortfarande en osäkerhet kring hur det utvecklas.

— Influensa, covid-19 och RS-virus ökar alla tre. Det kan bli ansträngt i vården om man har en hög smittspridning av flera virus samtidigt. Vi får hålla koll på situationen, säger AnnaSara Carnahan på Folkhälsomyndigheten.

AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Pressbild.

Viktigt vaccin

I början av en vinter med flera olika virus som cirkulerar trycker WHO nu på vikten att riskgrupper vaccineras, både mot covid-19 och influensa. När det gäller RS-virus finns ännu inget vaccin.

Folkhälsomyndigheten beräknar att influensaepidemin kan komma i gång innan jul i Sverige. Samtidigt tar det ungefär två veckor efter vaccination innan man har ett skydd.

— Därför är det ju ypperligt att ta vaccinet nu innan smittspridningen för influensa har tagit fart rejält, så att man har ett bra skydd inför helgerna som kommer, säger AnnaSara Carnahan.

TT
/
/
/
Jul
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Örnsköldsvik: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka på Terminalvägen i Svartby.", skriver polisen på sin hemsida.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

1 timme sedan
Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

1 timme sedan
Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.