Stockholm

Ovanligt stort jordskalv i Skutskär

Ett jordskalv skakade Skutskär på tisdagsmorgonen.
Ett jordskalv skakade Skutskär på tisdagsmorgonen. Foto: Googlemaps

Ett stort antal personer i Skutskär väcktes av ett jordskalv under tisdagsmorgonen, rapporterar P4 Gävleborg. Enligt seismologen Björn Lund var skalvet ovanligt stort för området.


Läs mer

Svenska nationella seismiska nätet skriver på sin hemsida att det rör sig om ett skalv med magnituden 2,7 som inträffade i morse klockan 05.55 i havet, 18 kilometer öster om Skutskär.

Seismologen Björn Lund vid Uppsala universitet säger att ett sådant skalv kan kännas runt tre–fyra mil bort.

— Nu skedde det ju ute i havet, men jag har ändå hört rapporter om att det har skakat hyfsat. Bor man i närheten skakar det om ganska rejält och det kan bli ett ganska intensivt ljud. Ju längre bort man kommer desto mer mullrande, säger han till TT. 

Största jordskalvet på 20 år

Svenska nationella seismiska nätet skriver också att den senaste gången ett skalv i liknande storlek inträffade i området var i oktober 2018 då ett skalv med magnitud 2,9 drabbade Gävle.

— I Sverige har vi ett par sådana här skalv per år, så det är inte helt ovanligt. Vi har rätt mycket jordskalv längs Norrlandskusten, men söder om Gävle är det sällan så pass mycket och det här är precis i gränsen för den här aktiviteten, säger Björn Lund och tillägger:

— Vi har inte haft någonting i den här storleken de senaste 20 åren söder om Gävle längs Norrlandskusten som har varit så stort. På den här platsen är det ändå lite ovanligt.

Enligt Björn Lund är skalvet såpass litet att det inte orsakar några skador.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.