Stockholm

Snökaos och iskyla – polisen varnar för halka efter flera trafikolyckor

Genrebilder.
Genrebilder. Foto: Suvad Mrkonjic / TT

Dags att leta fram mössa och vantar. Stora delar av Sverige kan räkna med ovanligt kalla temperaturer och en del snö kommande dagar. I Västsverige har onsdagsmorgonens snöfall ställt till det i trafiken.


Läs mer

Göteborgarna vaknade på onsdagen till en vit stad – och ett förrädiskt halt väglag. Under morgonen inträffade flera trafikolyckor som orsakade långa köer, bland annat på E45 och E6.

— Vi har haft ett gäng olyckor på morgonen här, men inget är pågående just nu. Det var mindre kollisioner och folk som sladdat in i räcken och så, sade Fredrik Hjertén, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten strax före klockan åtta.

Även en bit norrut, vid den norska gränsen, ställer vädret till det, rapporterar Göteborgs-Posten.

— Det är lite jobbigt vid gränsen, det snöar väldigt mycket på den norska sidan. Norsk polis står på svenska sidan om Svinesundsbron och varnar för snökaos, de har inte hunnit ploga, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg till tidningen.

Ovanligt kallt

Snöfallet över Västra Götaland väntas fortsätta under resten av dagen, sedan rör det sig sakta söderut och inåt land under eftermiddagen.

— Det är ganska tung snö med en del blöta inslag. Det gör att det blir moddigt och lokalt kan det röra sig om snöhalka vilket gör det besvärligt i trafiken, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

Även i resten av landet blir det snöigt på flera håll. I mellersta Norrland blir det en del snöfall, framför allt över Jämtland. Även i Lappland väntas snö.

— Och från Karlskrona och över Öland och Gotland blir det en del nederbörd. Men framför allt på Öland och Gotland blir det i form av blötsnö eller till och med regn, för där har vi enstaka plusgrader.

I resten av landet kan vinterentusiasterna andas ut. Även där det saknas snöfall blir det ovanligt kallt för årstiden, framför allt i södra halvan av Sverige.

— Det är minusgrader i princip i hela landet, det är bara Gotland och Öland som sticker ut. Normalt sett så brukar till exempel Götaland så här års ligga på 0 till 4 plusgrader ungefär, nu ligger det snarare på 1 till 5 minusgrader i stället, säger Emma Härenstam.

Meteorologisk vinter avancerar

I Svealand brukar temperaturen normalt ligga runt nollan, eller på enstaka minusgrader så här års.

— I dag får vi i stället räkna med 4–9 minusgrader. I Dalarna kan det röra sig om 10–15 minusgrader i dag, där brukar man kanske har runt 3–5 minusgrader. Det är mycket kallare än normalt.

Den meteorologiska vintern, som definieras som en dygnsmedeltemperatur på eller under noll grader fem dagar i följd, har dock inte tagit sig längre söderut än till delar av Svealand.

— Vi har fortfarande meteorologisk höst i östra Svealand, södra Värmland och neråt, säger Emma Härenstam.

Meteorologiskt vinter räknas dock retroaktivt.

— Och i stora delar av Götaland har det varit vintertemperatur sedan i princip andra eller tredje december. Så som det ser ut just nu börjar vi nå upp till de där fem dagarna, och den meteorologiska vintern kommer nog att avancera nu.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.