Får du en vit jul i år? Här är senaste prognosen från SMHI
Får du en vit jul i år? Här är senaste prognosen från SMHI - Foto: Fredrik Sandberg/Björn Larsson Ask/TT

Färska prognosen – här blir det sämst julväder: "Ett varningens finger"

Julvädret förblir en nationell angelägenhet. Med två dagar kvar till julafton kommer SMHI med en färsk väderprognos. I den konstateras att det finns stor anledning att hoppas på vackert väder och snö i stora delar av landet.


Så sent som i helgen låg i princip hela landet under någon form av snötäcke. Sedan kom plusgraderna och ställde till det från Stockholm och söderut.

Nu är det två dagar kvar till julafton den 24 december. Var blir det snötäckt – och vilka kommer få fira jul med bar mark?

Här ser snön ut att ligga kvar

– Vi kan börja med att konstatera var det ligger snö just nu. Det är norra Värmland, Dalarna väster om Siljansbygden och hela Norrland. Det sträcker sig också en liten tunga ner över Upplandskusten, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

Den snön som nu ligger ser ut att bli kvar över julafton. Det blir ingen upprepning av förra året, då i princip hela landet fick en vit jul. Men för den som med två dagar kvar till dopparedagen blickar ut över bar backe finns på sina håll anledning att hoppas.

Solig julafton

Under torsdagen passerar ett regnområde österut över Götaland och Svealand. Över norra Värmland och södra Dalarna övergår det i blötsnö och snöfall, och letar sig under kvällen och natten söderut och täcker då i princip hela Svealand med blötsnö eller snöfall, konstaterar Erik Höjgård-Olsen.

– Det är trevligt för dem som önskar sig en vit jul, för bakom det här snöfallet väntar minusgrader och uppklarning. Därmed ser det ut som att vi kommer få en klar julafton i nästan hela landet med vitt på marken norr om Götaland.

Här väntas blötsnö och halka på jul

När vädret under fredagen klarnar upp och temperaturen sjunker efter nattens blötsnö finns risk för halka. Detta kan leda till en stökig dag i trafiken när många ska ut på vägarna inför jul.

– Där vill jag lyfta ett varningens finger. Det kan bli en ganska besvärlig resdag i stora delar av Svealand och södra Norrland.

Så blir vädret på juldagen

På julafton pekar prognosen på klart och soligt väder i hela landet. Natten mot juldagen passerar ett område med blötsnö över stora delar av Götaland.

– Det skulle faktiskt kunna bli en någorlunda vit juldag i de sydligaste delarna, säger Erik Höjgard-Olsen.

Så kallt blir det på julafton – enligt prognosen

Temperaturen på julafton och juldagen varierar mellan noll och några plusgrader i Götaland. Övriga landet får minusgrader. Under juldagen ökar molnigheten något, men med fortsatt goda solchanser i större delen av landet.

Framåt annandagen väntar mildare väder. Ett stort område med snö och blötsnö väntas passera över hela landet den 26 och 27 december.

De senaste fem åren har hela landet täckts av snö på julafton 2018 och 2021. Övriga år har snötäcket, likt i år, stannat någonstans i höjd med Stockholm.

Hittills i år har december månad bjudit på kallare och torrare väder än normalt i hela landet.

TT
/
Jul
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!