Importen av lustgas till Sverige ökar, enligt Tullverket. Arkivbild.
Importen av lustgas till Sverige ökar, enligt Tullverket. Arkivbild. - Foto: TT

Tullen: Ökad införsel av lustgas

En närmare 19 ton tung last med lustgas. Det var vad som mötte tullen när de kontrollerade en container i Skandiahamnen i Göteborg.Tullverket konstaterar att importen av lustgas har ökat på senare år.


Fakta: Lustgas

Lustgas är en färglös gas som luktar lite sött och har det kemiska namnet dikväveoxid.

Namnet kommer av att gasen ger ett rus som ofta framkallar skratt eller fnitter.

Lustgas har länge använts som smärtlindrande medel inom vården, främst vid förlossningar.

Vid inandning av höga doser kan gasen orsaka syrebrist som kan leda till medvetslöshet och hjärnskador. Syrebristen kan även orsaka hjärtrytmrubbningar och plötslig död.

Vid långvarigt missbruk finns risk för neurologiska skador, med balanssvårigheter och påverkan på benmärgen som följd.

Källa: Giftinformationscentralen

Fyndet i Göteborg i somras innehöll 8 640 behållare med lustgas och ett antal ballonger.

"Lustgas är en vara som är tillåten att importera men vi bedömde att behållarna transporterades på ett farligt sätt och slog därför larm till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB", säger Martin Petersson som är kontrollchef på Tullverket, i ett pressmeddelande.

Importören kunde inte styrka att vare sig behållarna eller transporten uppfyllde säkerhetskraven och därför beslutade MSB att destruera hela försändelsen.

Container från Kina

Bolaget bakom importen visade sig vara nystartat och drevs av en 19-åring. Enligt Tullverket har det på kort tid dykt upp flera nya aktörer som importerar stora mängder lustgas. Nyligen stoppades en container med 18 ton lustgas från Kina i Södertälje.

Lustgas får säljas och användas fritt av vem som helst och Tullverket för ingen statistik över hur mycket lustgas som importeras, men man har noterat en tydlig ökning på senare år, som inte kan förklaras med exempelvis ett ökat behov i vården.

"Vi skulle önska att lustgas klassas som den hälsofarliga vara den trots allt är. Då skulle vi få en ökad möjlighet att stoppa oseriösa importörer av lustgas", säger Martin Petersson.

Användandet av lustgas är relativt utbrett bland unga, visar siffror från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN), som publicerades i september.

Vanligt bland unga

I CAN-undersökningen uppger 6 procent av eleverna i årskurs 9 att de provat lustgas någon gång. Bland eleverna i årskurs 2 på gymnasiet var den siffran 17 procent.

Eftersom CAN inte tittat på frågan tidigare finns ingen data att jämföra med.

— Men som jämförelse kan man säga att det var lika vanligt som att ha provat cannabis i de här åldersgrupperna, sade avdelningschefen Ulf Guttormsson till TT då.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!