Socialminister Jakob Forssmed (KD) fotograferad på sitt departement.
Socialminister Jakob Forssmed (KD) fotograferad på sitt departement. - Foto: TT

Cyklande ministern tar strid mot stillasittande

Jakob Forssmed (KD) har i flera år tagit strid för de ofrivilligt ensamma.Den nyblivne socialministern ser just ensamhet och barns stillasittande som de största hoten mot folkhälsan – och nyckelfrågor under kommande mandatperiod.


Fakta: Jakob Forssmed

Född 1974 i Huskvarna.

Magisterexamen i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Socialminister med ansvar för folkhälsa, tandvård, psykiatri, idrott och civilsamhälle sedan oktober 2022.

Riksdagsledamot för Kristdemokraterna sedan 2014 (ersättare 2003–2004).

KD:s vice partiledare sedan 2015.

Ekonomisk-politisk talesperson för KD 2014–2022.

Statssekreterare i Statsrådsberedningen 2006–2014.

Stabschef under dåvarande partiledare Göran Hägglund 2004–2006.

Förbundsordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundet 2001–2004.

Han är noga med motionen, socialministern. Ur, skur eller tio minusgrader – Jakob Forssmed cyklar till jobbet. Rejält påpälsad om så krävs. Kostymen hänger han på sig på tjänsterummet på socialdepartementet.

Värre är det med Sveriges unga. Enligt data från Världshälsoorganisationen WHO hamnar Sverige i botten bland EU-länderna vad gäller rekommenderad fysisk aktivitet bland 11- och 15-åringar. Ett allvarligt problem, anser Jakob Forssmed.

— Det skapar hälsoproblem nu, men också i framtiden. Och vi har betydande problem med ojämlikhet i hälsan, att det skiljer sig mellan olika grupper på ett rätt dramatiskt sätt. Det är som jag ser det ett stort beting för mig och regeringen att jobba med, säger han.

Den samhällsekonomiska skulden som väntar längre fram består enligt ministern i ökade vårdkostnader, större omsorgsbehov och mer psykisk ohälsa. En av regeringens stora reformer på området är det tidigare aviserade förslaget om ett fritidskort.

Mer till utsatta

Planen är ett basbidrag till alla barn mellan vissa åldrar och ett högre belopp till barn i ekonomiskt utsatta hem. Pengarna ska vara öronmärkta för deltagande i idrotts- eller föreningsverksamhet och exempelvis kunna användas till att betala terminsavgiften.

— Det här stödet brinner inne om du inte använder det, så vi hoppas att fler ska söka sig till idrott, körverksamhet, scouterna eller vad det nu kan vara.

Under 2023 går 50 miljoner till att ta fram system för införande av fritidskort, för att sedan följas upp med 731 miljoner under 2024 och 792 miljoner 2025.

Hälsofaran med ett stillasittande liv har i en vida citerad – och ifrågasatt – studie likställts med rökning.

Jakob Forssmed tar i stället till ciggen för att understryka hälsoriskerna med ensamhet. Enligt socialministern lever så många som en halv miljon människor i Sverige i ofrivillig ensamhet.

Han vill, säger han, upphöja frågan från ett bekymmer för den enskilde till ett folkhälsoproblem som förkortar människors liv som kräver samhälleliga krafttag.

— Det leder till att fler människor behöver vård, att smärtan ökar, att människor får sämre livskvalitet och att det kognitiva förmågorna kan påverkas.

Socialminister Jakob Forssmed (KD) fotograferad på sitt departement.

Uppsökande samtal

Regeringen har aviserat en gemenskapssatsning på 300 miljoner kronor årligen mellan 2023 och 2025. Nästan hälften av pengarna, 145 miljoner, ska gå till kommuner och regioner. Pengarna är avsedda för insatser riktade till äldre i vad Jakob Forssmed beskriver som satsningens viktigaste del.

— Vi gör en stor satsning till kommuner för att man nu efter pandemin ska använda sig av uppsökande samtal med äldre som kanske har självisolerat under lång tid, och i samband med det peka på gemenskapsmöjligheterna som finns i kommunen – här kan du äta med andra, här kan du delta i aktiviteter, där kan du engagera dig i den här föreningen som volontär, säger han.

— Det skulle kunna vara en katalysator, är min förhoppning, för att fler ska komma in i de här goda gemenskaperna som är så viktiga för människors välbefinnande och hälsa.

TT: Hur ska samhället nå dem som inte självmant engagerar sig?

— Det är ett medmänskligt ansvar för oss alla.

— Kan vi bli lite bättre på att prata med folk på bussen och lyfta oss från våra telefoner någon enstaka gång och växla några ord? Också de här små interaktionerna i vardagen betyder mycket, har det visat sig. Både för människors hälsa och att vi får ett lite varmare samhälle.

Haverikommission

Enligt Folkhälsomyndigheten tar runt 1 200 personer sitt liv varje år, och bland annat Riksrevisionen har kritiserat det förebyggande arbetet.

I Tidöavtalet utlovas en stor satsning på psykisk hälsa och suicidprevention. Bland annat ska en haverikommission tillsättas vid varje självmord för att utreda vad som hänt.

— Jag hoppas att vi relativt snart efter årsskiftet ska kunna tillsätta en nationell utredning kring just det här med haverikommission. Det ser jag som väldigt angeläget att komma igång med snabbt, säger Jakob Forssmed.

TT: Tidöavtalet innehåller en tandvårdsreform med ett högkostnadsskydd likt det som finns inom övrig vård. När räknar du med att ett sådant finns på plats?

— Där behöver vi mer tid på oss för att analysera vad vi ska göra och ta fram förslag. Vi håller på och analyserar frågan och hoppas komma fram med en tidplan för hur vi ska kunna ta det arbetet i mål.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

1 timme sedan
Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

1 timme sedan
Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.