Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nepalesiska soldater kräver rättvisa

- 17/09/2008, 11:56 -

I dag demonstrerar de utanför Högsta domstolen i London.

På 1800-talet värvade koloniala England soldater från Nepal till krig. Rasforskare ska ha sagt att nepaleserna var modiga och bra på att slåss. Sedan 1815 har soldaterna krigat för landet, på senare tid i bland annat Irak, Afghanistan och forna Jugoslavien.

Men de soldater som gick i pension före 1997 har ingen rätt att bo i Storbritannien. Just nu pågår en rättegång om detta i London och ett flertal människor har i dag demonstrerat utanför högsta domstolen, rapporterar Aljazeera.

Edward Fitzergald representerar fem pensionerade soldater i rättegången och berättar att fyra av soldaterna nekas inträde till Storbritannien.

–Det är att ignorera Gurkhas långa historia. Och det bortser från skyldigheten vårt land har gentemot alla Gurkhas, var de än befinner sig, sa Fitzergald i rätten.

Till ljudet av säckpipor demonstrerade de före detta Gurkhasoldaterna med plakat på drottning Elizabeth och unionsflaggor. Demonstranterna kräver rättvisa och jämlikhet för Gurkhasoldaterna.

Skrivet av: