Nepalesiska soldater kräver rättvisa

I dag demonstrerar de utanför Högsta domstolen i London.


På 1800-talet värvade koloniala England soldater från Nepal till krig. Rasforskare ska ha sagt att nepaleserna var modiga och bra på att slåss. Sedan 1815 har soldaterna krigat för landet, på senare tid i bland annat Irak, Afghanistan och forna Jugoslavien.

Men de soldater som gick i pension före 1997 har ingen rätt att bo i Storbritannien. Just nu pågår en rättegång om detta i London och ett flertal människor har i dag demonstrerat utanför högsta domstolen, rapporterar Aljazeera.

Edward Fitzergald representerar fem pensionerade soldater i rättegången och berättar att fyra av soldaterna nekas inträde till Storbritannien.

–Det är att ignorera Gurkhas långa historia. Och det bortser från skyldigheten vårt land har gentemot alla Gurkhas, var de än befinner sig, sa Fitzergald i rätten.

Till ljudet av säckpipor demonstrerade de före detta Gurkhasoldaterna med plakat på drottning Elizabeth och unionsflaggor. Demonstranterna kräver rättvisa och jämlikhet för Gurkhasoldaterna.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.