Nepalesiska soldater kräver rättvisa

I dag demonstrerar de utanför Högsta domstolen i London.


På 1800-talet värvade koloniala England soldater från Nepal till krig. Rasforskare ska ha sagt att nepaleserna var modiga och bra på att slåss. Sedan 1815 har soldaterna krigat för landet, på senare tid i bland annat Irak, Afghanistan och forna Jugoslavien.

Men de soldater som gick i pension före 1997 har ingen rätt att bo i Storbritannien. Just nu pågår en rättegång om detta i London och ett flertal människor har i dag demonstrerat utanför högsta domstolen, rapporterar Aljazeera.

Edward Fitzergald representerar fem pensionerade soldater i rättegången och berättar att fyra av soldaterna nekas inträde till Storbritannien.

–Det är att ignorera Gurkhas långa historia. Och det bortser från skyldigheten vårt land har gentemot alla Gurkhas, var de än befinner sig, sa Fitzergald i rätten.

Till ljudet av säckpipor demonstrerade de före detta Gurkhasoldaterna med plakat på drottning Elizabeth och unionsflaggor. Demonstranterna kräver rättvisa och jämlikhet för Gurkhasoldaterna.

Skrivet av:

Relaterat
Senaste nytt

USA skickar iranska kulor till Ukraina

FN-granskning av krigsbrott i Etiopien avslutas

1 timme sedan
FN:s utredning av brott mot mänskliga rättigheter i konfliktens Etiopien avslutas nästa vecka, trots varningar om "övervägande risk" om fortsatta övergrepp.

Toves familj kritisk mot rättegången: ”Måste fokusera på vad det här handlar om”

1 timme sedan
När Tove-fallet prövas i hovrätten har fokus hamnat på helt fel saker. Det säger målsägarbiträdet Uno Karlsson som representerar Toves familj.

Bilexporten ökar – skrotbilarna kvar i Sverige

1 timme sedan
Rekordsvag krona leder till ökad försäljning av begagnade bilar till utlandet. De äldre bilarna blir kvar på hemmaplan vilket kan leda till sämre säkerhet och större utsläpp.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Sundsvall

1 timme sedan
"Norrmalm, berusad man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Över 100 frihetsberövade för påskupplopp

1 timme sedan
Ytterligare fyra personer har frihetsberövats efter det våldsamma upploppet i Sveaparken i Örebro på långfredagen i fjol, skriver polisen på sin hemsida.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.