Sms-lånen slukar kronofogden

Sossetoppen Ardalan Shekarabi driver på för ett förbud mot sms-lån på EU-nivå.


De bespottade sms-lånen kan vara en kortsiktig lösning för många under finanskrisen. Och det märks i statistiken. Nya siffror från Kronofogdemyndigheten visar nämligen att antalet ärenden kopplade till sms-lånen väntas öka med 39 procent i år jämfört med 2008.

Europavalskandidaten Ardalan Shekarabi (s) tycker att regeringen måste agera och förbjuda lånen för att ta ungdomar ur skuldfällan.

– Sms-lånen får inte existera och måste bort. Det här är en ekonomifråga som engagerar folk mest, men som politikerna inte vågar ta i. Sms-lånen är den enklaste porten till betalningsanmärkningsträsket, säger han till Nyheter24.

Värst i klassen är Folkia med 3 367 registrerade ärenden, följt av Mobillån Sverige med 1 426 och Meddelandelån Sverige med 1 413. Totalt under första kvartalet kom det in drygt 12 400 ärenden, och prognosen för 2009 är 49 784, vilket är en ökning med 39 procent från föregående år.

Förre SSU-ordföranden Ardalan Shekarabi har gjort sms-lånen till en valfråga inför valet till Europaparlamentet. Han kritiserar regeringen för att vara för passiv i frågan.

I december sa justitieminister Beatrice Ask (m) att regeringen diskuterade lagskärpning med krav på kreditprövning och stopp mot aggressiv marknadsföring.

– Visst kan man överväga flera alternativ med kreditprövning, stopp mot vilseledande marknadsföring och tak på de höga räntorna. Som det ser ut nu finns det ingen beskrivning av lånevillkoren och tidsaspekterna på lånen är helt absurda och missbrukas. Men om inte detta kommer till bör det förbjudas och det är något jag tänker driva på EU-nivå, säger Shekarabi till Nyheter24.

Även om det är EU-kommissionen och inte EU-parlamentet som lägger lagförslag tror han att det går att få till en förändring på EU-nivå.

– Det är inte så svårt att få till lagstiftning mot ocker i Europa. I många kristna europeiska länder är det vanligt med lagstiftning mot den här typen av lån. Därför är det nog inte så svårt att mobilisera de kristdemokratiska krafterna och de socialdemokratiska krafterna i parlamentet, säger Ardalan Shekarabi.

Han jobbar som jurist i tingsrätten och står på socialdemokraternas åttonde plats på valdsedeln. Med fem mandat i Bryssel behöver därför partiet göra bättre ifrån sig än 2004. Flera mätningar pekar dock i annan riktning, och moderaterna har till och med korats som största parti.

–Europaparlamentsvalet är väldigt viktigt för socialdemokratin samt att bli största parti rent symboliskt. Av alla lagar som införs i Sverige härrör hälften från EU, och därför är det centralt att vi är många socialdemokrater som är med och påverkar, säger Shekarabi.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.

Krav om mer pengar till värnpliktiga

Motivationen tryter för värnpliktiga när dagsersättningen är låg. Samtidigt råder det så stor platsbrist inom Försvarsmakten att vissa förband inte haft sängplatser till alla värnpliktiga, visar en ny rapport från Pliktrådet.

USA-straff tog direkt – bosättares kort spärrat

USA:s nya sanktioner mot våldsamma israeliska bosättare har fått snabbt genomslag. Extremistledaren Bentzi Gopstein fick reda på att hans kort var spärrat när han försökte tanka bilen.

Polisen i Smedjebacken rapporterar om djur

1 timme sedan
"En häst springer lös på riksväg 66", skriver polisen på sin hemsida.

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

2 timmar sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) tackar Finlands nyblivne president Alexander Stubb för att ha övertygat honom att Finland skulle ta steget in i Nato. Alexander hjälpte mig att läsa Finland rätt och därmed navigera Sverige rätt. Det är jag mycket tacksam för.