Stockholm

Tonårsflicka dödade sin lillebror – åtalas för mord: ”Visat hänsynslöshet och råhet”

En flicka misstänks ha mördat sin lillebror som är under 15 år.
En flicka misstänks ha mördat sin lillebror som är under 15 år. Foto: Janerik Henriksson/TT

Den tonårsflicka under 18 år som står åtalad för mord på sin lillebror i Vällingby i västra Stockholm i somras lider inte av en allvarlig psykisk störning, enligt ett rättspsykiatriskt utlåtande.


Läs mer

Flickan har inte begått gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning och inte heller led hon av en sådan störning vid undersökningstillfället, enligt utlåtandet från Rättsmedicinalverket.

Det saknas därmed förutsättningar att överlämna flickan till rättspsykiatrisk vård vid en fällande dom.

Flicka i Vällingby dödade sin lillebror

Det var den 16 juli 2022 som polisen larmades till en fastighet i Vällingby och tonårsflickan greps misstänkt för mordförsök. Dagen efter avled offret, ett barn under 15 år.

Åklagare Josefina Yalo bekräftar nu för TT att det rör sig om flickans lillebror.

— Jag gör gällande att jag har tillräckligt mycket bevisning för att kunna styrka att det funnits uppsåt att döda, sade hon när hon lämnade in mordåtalet i november förra året.

Upprepade larm

Åklagaren har i andra hand yrkat att flickan ska dömas för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död. Detta då gärningen, enligt stämningsansökan, varit "livsfarlig och den tilltalade visat synnerlig hänsynslöshet samt råhet".

Enligt Dagens Nyheter hade både polisen och socialtjänsten fått upprepade larm om att flickan haft svårigheter att hantera sin aggressivitet.

Huvudförhandlingen i Solna tingsrätt är planerad att fortsätta 26 januari.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.