Stockholm

27-åring åtalas för rånmord i Oskarshamn

Blommor och ljus på den plats där en man blev dödad på fredagskvällen 23 september 2022 i Oskarshamn. Arkivbild.
Blommor och ljus på den plats där en man blev dödad på fredagskvällen 23 september 2022 i Oskarshamn. Arkivbild. Foto: TT

En septemberkväll överfölls en man i Oskarshamn av två rånare och utsattes för misshandel och dödliga knivhugg. Nu åtalas två män för grovt rån och en av dem åtalas också för mord.


Åklagare Linda Caneus säger till TT att hon tror att det var en tillfällighet vem männen valde att ge sig på.

— Det är ett rånmord, säger åklagaren.

Mannen som mördades var en välkänd profil i staden och efter mordet samlades Oskarshamnsbor till en minnesmarsch.

I stämningsansökan beskriver åklagaren att mannen, som var i 50-årsåldern, blev omringad och fasthållen. Samtidigt som männen sparkades och slogs försökte de enligt åtalet stjäla hans pengar och dra en armbandsklocka från hans handled.

Därefter ska 27-åringen ha gått iväg och hämtat en kniv, som han sedan utdelade flera knivhugg med, vilket ledde till dödliga skador.

Den ena mannen filmade själv händelsen med en mobiltelefon och den filmen utgör nu en del av åklagarens bevisning.

Åklagaren bedömer rånet som grovt eftersom två personer överföll en ensam och funktionsnedsatt man och utövade ett mycket omfattande och livsfarligt våld mot honom.

27-åringen åtalas också för grov misshandel alternativt grovt vållande till kroppsskada mot en annan person samma dag. Enligt åtalet kastade han ett järnrör på en man, som träffades i höjd med ögonbrynet.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.