Kändissvindlaren är fast

En av landets mest kända ekobrottslingar har anhållits. (TT)


En av landets mest kända ekobrottslingar har anhållits i Skåne misstänkt för att ha medverkat i flera års nya bedrägerier på sammanlagt över hundra miljoner kronor.

En annan man som anhölls i söndags släpptes på tisdagen.

- De två har suttit anhållna i Malmö, uppger chefsåklagare Olof Sahlgren vid Ekobrottsmyndigheten (EBM). Han är i övrigt mycket återhållsam med uppgifter kring den misstänkta brottsligheten men beskriver den som "investeringsbedrägerier".

TV4 Nyheterna Öresund och SVT:s Sydnytt rapporterar att den huvudmisstänkte är en 45-årig skåning som tidigare svindlat Tomelilla sparbank och en rad kändisar, däribland tv-profilen Lasse Kronér, med fiktiva investeringsprojekt utomlands.

De nya bedrägerimisstankarna gäller sammanlagt fem personer. Malmö tingsrätt har förordnat försvarare till de misstänkta. 45-åringen biträds av advokat Jonas Carlsson i Malmö.

EBM har tillsammans med länskriminalpolisen i Skåne och Rikskriminalpolisen gjort husrannsakningar på flera håll i landet under söndagen och måndagen.

Bedrägerierna ska enligt chefsåklagaren ha pågått i flera år. Han säger att tidpunkten för tillslagen valdes "av utredningstekniska skäl".

På TT:s fråga om hur "investeringsbedrägerier" ska definieras juridiskt, svarar Sahlgren:

- Att du förmår andra att investera under falska förespeglingar.

Senast klockan tolv på onsdagen måste chefsåklagaren besluta om den anhållne ska begäras häktad eller ej.

Varken Rikskriminalpolisen eller länskriminalpolisen i Skåne vill kommentera bedrägerihärvan utan hänvisar till Olof Sahlgren.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!