Reformen om ordningsvakter är efterlängtad av kommunerna, enligt justitieminister Gunnar Strömmer (M). Arkivbild.
Reformen om ordningsvakter är efterlängtad av kommunerna, enligt justitieminister Gunnar Strömmer (M). Arkivbild. - Foto: TT

Ordningsvakter ska få utökade befogenheter

Ordningsvakter ska få utökade befogenheter och även kunna användas på fler platser, föreslår regeringen. Reformen är den första rörande ordningsvakter på 40 år och efterlängtad av kommunerna, enligt justitieminister Gunnar Strömmer (M).


Fakta: Ny lag för ordningsvakter

Lagårdsremissen huvudsakliga innehåll

Lagen om ordningsvakter ersätts av en ny lag med samma namn. Den nya lagen innebär att reglerna anpassas till dagens förhållanden och ger förutsättningar för en mer flexibel och utökad användning av ordningsvakter.

Ordningsvakter ska få fler befogenheter. De ska, under vissa angivna förutsättningar, få transportera vissa omhändertagna personer, förstöra beslagtagen alkohol om värdet är ringa och kroppsvisitera personer för att fastställa deras identitet. Proportionalitetsprincipen ska uttryckligen gälla vid ordningsvakters ingripanden.

En helt ny tillståndsprocess ska införas. Den innebär en mer behovsinriktad prövning av användningen av ordningsvakter som innebär att ordningsvakter kan komma att användas på fler platser och inom större områden än i dag.

Polismyndigheten ges även utökade möjligheter att leda och kontrollera användningen av ordningsvakter.

Ett beslut om tillstånd att använda ordningsvakter ska under vissa förutsättningar få återkallas. Detsamma ska gälla för ordningsvakters förordnanden. En ordningsvakt ska även under vissa omständigheter kunna stängas av från ett enskilt tjänstgöringstillfälle eller i avvaktan på att frågan om återkallelse av förordnandet prövas slutligt.

Den nya lagen och övriga ändringar föreslås träda i kraft den 1 januari 2024.

Källa: Regeringskansliet

— Lagen om ordningsvakter kom för över 40 år sedan och verkligheten har förändrats väldigt mycket under den tiden, säger Strömmer till TT.

Regeringen lämnar nu i en lagrådsremiss en rad förslag på förändringar kopplat till de omkring 8 000 ordningsvakter som finns i Sverige.

Det handlar dels om en helt ny lag om ordningsvakter som ersätter den gamla med samma namn. Man inför även en ny tillståndsprocess som innebär att ordningsvakter kan komma att användas på fler platser och inom större områden än i dag.

Öka trygghet

— Det finns en stor efterfrågan om det inte minst hos kommuner, säger Strömmer.

— Det handlar både om att kunna använda ordningsvakter ute i det offentliga rummet men också för att öka tryggheten och säkerheten exempelvis i en reception på en socialförvaltning.

Den andra stora biten handlar om utökade befogenheter för ordningsvakter. Det innefattar att under vissa förutsättningar få transportera omhändertagna personer, att visitera gripna eller omhändertagna personer för att kunna fastställa identiteten samt att förstöra alkohol om värdet är lågt.

— Allt det är också ett sätt att få till stånd en bättre arbetsfördelning mellan ordningsvakter och polis och det är sådant som kan avlasta polisen på ett bra sätt, säger Gunnar Strömmer.

Ordningsvakter ska få utökade befogenheter, föreslår regeringen. Det handlar bland annat om att under vissa förutsättningar få visitera gripna personer. Arkivbild.

Inte åtgärd mot polisbrist

Han framhåller dock att förändringarna inte ska ses som ett snabbt sätt att avhjälpa polisbristen i Sverige.

— Det här är framför allt ett sätt att kunna möta kommunernas behov av att kunna arbeta med trygghet med hjälp av ordningsvakter och i sådana situationer där det typiskt sett är lämpligare med ordningsvakter än poliser.

Regeringens mål är fortsatt en snabb utbyggnad av polisen, säger han.

— Vi har ett mycket ambitiöst mål om att polisen ska växa och polistätheten ska hamna på samma snitt som resten av Europa. Där har vi gett polisen i uppdrag att beskriva hur den tillväxten ska gå till.

Den nya lagen och övriga ändringar föreslås träda i kraft den 1 januari 2024.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Får bygga för att fånga in koldioxid

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.

Här är påskens olycksvägar

Påsken är en av de mest trafikintensiva helgerna på året. Hundratusentals bilar är ute på vägarna. Här är Sveriges 30 mest olycksdrabbade vägar under påskhelgen de senaste fem åren:

Se upp i påsktrafiken - välj stora vägar

Påsktrafiken kan bli intensiv när många i dag ger sig iväg för helgfirande - särskilt till fjällen. Man kanske behöver lite extra tid så se till att ta höjd för det, säger Felicia Danielsson, kommunikatör på Trafikverket.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

"Larm om trafikolycka, Hököpinge", skriver polisen på sin hemsida.

Man mördade bekant med sparkar och slag

En 42-årig man döms till 16 års fängelse för att ha mördat en man i 65-årsåldern i Mölndals kommun, skriver GP.