Justitieminister Gunnar Strömmer (M) vill ändra preskriptionstiden för unga som mördar. Arkivbild.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) vill ändra preskriptionstiden för unga som mördar. Arkivbild. - Foto: TT

Efter mordfallet: Ministern vill ändra lagen

Efter det uppmärksammade mordet på en kvinna i Göteborg 2005 öppnar justitieminister Gunnar Strömmer (M) för att ändra lagen.


Den kvinna som misstänks för mordet identifierades för några dagar sedan, men eftersom hon var 17 år vid tidpunkten för mordet är preskriptionstiden endast 15 år.

— Vi blev lite tagna på sängen när vi tittade på lagstiftningen, sade kammaråklagare Ulrika Åberg till TT i måndags.

— Mord ska inte kunna preskriberas, men det finns undantag om man är till exempel 17 år vid gärningen. Det finns tydligen en specialregel som innebär att det är 15 års preskriptionstid och det här var ju 18 år sedan.

Nu öppnar justitieministern för att ändra på den saken.

— Det finns en utredning sedan tidigare som inte blivit genomförd om att höja preskriptionstiden från 15 till 25 år, säger Strömmer till SVT.

Han säger också att han förstår att anhöriga kan uppleva det som stötande att polisen inte kan göra något, trots att man tror sig veta vem mördaren är.

Hans förslag är att förlänga preskriptionstiden för mord till 25 år för personer under 18 år.

TT
/
SVT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Börsen i Köpenhamn i lågor – spira kollapsar

Mötte knivman med stolpe – kan få medborgarskap

En besökande fransman försökte stoppa knivmannen som dödade flera personer i ett köpcentrum i Sydney i helgen. Nu kan han belönas med medborgarskap, föreslår Australiens premiärminister Anthony Albanese.

Svenska EU-politiker vägrar redovisa kvitton

Utöver en miljonlön får svenska EU-parlamentariker 700 000 kronor per år i "kontorsersättning". Men S, M, KD och SD vägrar redovisa hur pengarna har använts.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Stockholm

"En förare av en personbil har blivit påkörd av en lastbilschaufför på Essingeleden. Lastbilen avvek därefter från platsen.", skriver polisen på sin hemsida.

Börsen i Köpenhamn i lågor – spira kollapsar

Spiran på den historiska byggnaden Börsen i Köpenhamn har kollapsat i samband med den pågående branden. Kraftiga flammor ses slå ut från byggnadens tak.

Byggföretaget får ny vd

Byggföretaget JM får en ny vd och koncernchef. Nuvarande vd Johan Skoglund kommer att gå i pension till sommaren och efterträds av Mikael Åslund, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.