Här kom lastbilen körandes med knarket. Arkivbild.
Här kom lastbilen körandes med knarket. Arkivbild. - Foto: Arkivbild/TT

Lastbilschaufför gömde tvättmedelspaket fulla med knark

När lastbilschauffören körde över Öresundsbron var lasten full av narkotika som låg gömd i tvättmedelspaket. Nu döms en man till fängelse i åtta år för synnerligen grovt narkotikabrott – men chauffören frias.


Mannen som döms var samme person som tidigt på dagen hämtat några tvättmedelspaket från lastbilen redan i Danmark. Några timmar senare kunde samme man ses komma körande på den skånska orten för att sedan stanna och börja lasta över fler tvättmedelspaket till sin bil.

Strax därpå slog polisen till, och avslöjade smugglingen.Tvättmedelspaketen, 98 till antalet, innehöll över 20 kilo kokain samt drygt 35 kilo cannabis.

Redan vid en kontroll vid bron fattade den svenska tullen misstankar om lastbilen – bland annat för att det vid en undersökning av dess last visade sig att tvättmedelspaketen hade limmats ihop på ett sätt som inte såg maskinellt ut.

Telefonen avslöjade krypterade chattar

En röntgen gjorde även gällande att paketen kunde innehålla något som inte var tvättmedel. Men i stället för att slå till lät man spanare följa efter.

Chauffören har uppgett att han haft i uppdrag att köra lastbilen från Rotterdam till Sverige. Han går dock fri från straff eftersom det enligt rätten inte kan anses vara bevisat att mannen kände till att tvättmedelspaketen som han hämtat upp i Nederländerna faktiskt innehöll narkotika.

Bevisningen mot den andre mannen är mer omfattande. I hans telefon avslöjades krypterade chattar om knarkaffärer, och vid en husrannsakan i hans hem hittades dessutom plastsäckar med 60 kilo tvättmedel samt tomma tvättmedelspaket av samma slag som funnits på lastbilen.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!