Carin Jämtin får inte förlängt förtroende av regeringen och slutar som generaldirektör för biståndsmyndigheten Sida. Arkivbild.
Carin Jämtin får inte förlängt förtroende av regeringen och slutar som generaldirektör för biståndsmyndigheten Sida. Arkivbild. - Foto: TT

Jämtin får lämna som Sidachef: Ville vara kvar

Biståndsmyndigheten Sidas generaldirektör Carin Jämtin får inte förlängt förtroende av regeringen och slutar i maj. Själv hade hon velat vara kvar.Jag har uttalat att jag stod till förfogande, säger Carin Jämtin till TT.


Regeringen ger inte Sidas generaldirektör Carin Jämtin förnyat förtroende då hennes förordnande går ut i slutet av maj, efter sex år på posten.

— Vi tror att biståndspolitiken i det här läget mår bäst av en nystart, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) till TT.

Ville vara kvar

Carin Jämtin har inga ytterligare kommentarer kring regeringens beslut att inte förlänga förtroendet för henne.

— Jag har ju uttalat att jag stod till förfogande. Men samtidigt så vet ju jag att det är sex år och regeringar gör bedömningar på olika sätt och det har Johan Forssell redogjort för, säger Jämtin och tillägger:

— Så här är det, "no hard feelings".

Beskedet kom inte som en blixt från klar himmel, säger Jämtin som vetat om regeringens beslut "i några veckor".

Carin Jämtin var partisekreterare för Socialdemokraterna 2011–2016. Mellan 2003 och 2006 var hon biståndsminister i dåvarande statsminister Göran Perssons regering. Jämtin lämnade sina politiska uppdrag och sin plats i riksdagen i samband med att hon utnämndes som generaldirektör för Sida i maj 2017.

"Det är många olika förändringar som nu kommer att ske och som svensk biståndspolitik och Sida står inför", säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell. Arkivbild.

"Ny fas"

Jämtin har under lång tid lett biståndsmyndigheten på ett bra sätt, säger Johan Forssell.

— Men när vi nu går in i en ny fas i biståndspolitiken så ser vi det som naturligt att det också blir ett nytt ledarskap på Sida.

Tjänsten kommer att utlysas inom kort, enligt Forssell.

Biståndspolitiken står inför en omställning och den kommande generaldirektörens uppdrag kommer bland annat handla om att hitta synergier mellan handelspolitiken och biståndspolitiken, framhåller Forssell.

— Vi är övertygade om att med bistånd kan man lindra fattigdom, men för att bygga en väg till välstånd måste man få in mer av handel, tillväxt och företagande. Det blir en viktig fråga för Sida kommande år, säger han.

Ett stort fokus ska också ligga på Ukraina.

Sverige kommer att vara en betydande partner till Ukraina. Det är en stor omställning, så har det inte varit tidigare. Det är framför allt Afghanistan som har varit det största mottagarlandet av bistånd.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, misstänkt rattfylleri.", skriver polisen på sin hemsida.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.