Stormen Otto väntas dra in över södra Sverige under fredagskvällen. Arkivbild.
1 av 2
Stormen Otto väntas dra in över södra Sverige under fredagskvällen. Arkivbild. - Foto: TT
SMHI utfärdar varningar till helgen på grund av stormen Otto
2 av 2
SMHI utfärdar varningar till helgen på grund av stormen Otto - Foto: Danny Lawson/Johan Nilsson/TT

Stormen Otto • SMHI utfärdar flera varningar inför helgen – boende i tre höghus evakueras

Spänn fast studsmattorna och förankra trädgårdsmöblerna. Det uppmanas boende till när stormen Otto drar in över södra och västra Sverige under fredagen. Stormen drar in över södra och västra Sverige under fredagen och väntas bli intensiv.


Fakta: Vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

Fredagskvällen väntas bli rejält blåsig i de södra och västra delarna av landet. SMHI har utfärdat en orange varning för stormvindar som gäller i västra Skåne, sydvästra Kronoberg, västra Halland och sydvästra Bohuslän.

Från Trelleborg och norrut upp förbi Göteborg väntas stormbyar på mellan 27 och 31 meter per sekund utmed kusten, och lokalt kan det bli ännu blåsigare. I samband med blåsten väntas även en hel del regn.

På fredagsförmiddagen rådde dock fortsatt lugnet före stormen.

— Det har visserligen börjat regna längs med västkusten och en bit in över Götaland. Men vinden kommer in mot Sverige först senare under eftermiddagen, säger Therese Fogman, meteorolog på SMHI.

Fredagskvällen värst

Stormen kan medföra mycket begränsad framkomlighet på vägar på grund av nedfallna träd.

Ovädret gör att flera tåglinjer i Skåne, Halland och Västra Götaland har ställts in under fredagen och lördagen.

Öresundsbron varslar om att det kan bli aktuellt med stängning under fredagskvällen. Redan från lunchtid avråddes dock vindkänsliga fordon från att köra över bron.

SMHI varnar för att det kan uppstå skador på byggnader och på skogar.

Varningarna gäller från klockan åtta på fredagskvällen till klockan fyra på lördagsmorgonen.

— Men det kommer inte att vara lika blåsigt hela tiden. Det handlar kanske om tre till fem timmar när det är som allra värst, säger Therese Fogman.

SMHI har utfärdat varningar för vind, höga vattenstånd och snöfall under fredagen.

SMHI: Var försiktig

Lördagen väntas dock inte bli vindstilla.

— Vi fortsätter ha nordvästvind som förmodligen kommer att vara ganska byig under lördagen också. Men om det blåser upp mot 30 meter per sekund under natten så handlar det kanske om 15 under lördagen.

Boende uppmanas förankra eventuella lösa föremål som finns i trädgårdar och på uppfarter, och vara försiktiga om man ger sig ut utomhus.

— Man ska vara medveten om att det kan falla grenar och blåsa omkring föremål i den här vinden, säger Therese Fogman.

Höghus utryms

Även i Danmark varnas det för att stormen Otto kan drabba stora delar av landet. I Köpenhamnsstadsdelen Brønshøj-Husum ska boende i tre höghus evakueras på grund av de kraftiga vindarna, rapporterar Sjællandske Nyheder.

De tre husen, elva respektive 13 våningar höga, har tidigare konstaterats vara känsliga för stark vind på grund av ett konstruktionsfel. En förstudie som gjordes inför en planerad renovering konstaterade att byggnaderna är stabila när det blåser upp till 13 meter per sekund. Vid hårdare vindar än så finns det risk att byggnaderna rasar.

Det har tidigare beslutats att husen permanent ska tömmas senast 2024 på grund av felet.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Upp till 20 000 fick fel bostadsbidrag av Försäkringskassan

Trump Media varnar för nakenblankning

Börsnoterade Trump Media & Technology Group har varslat Nasdaqbörsen om att det kan ha förekommit otillåten marknadsmanipulation av bolagets aktie – med så kallad nakenblankning, rapporterar tv-kanalen CNBC.

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

I samband med att HBO Max byter namn till bara Max görs en rad förändringar. Exempelvis införs ett reklamabonnemang. För de som inte vill se reklam höjs avgiften rejält.

Støre möblerade om bland ministrar

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har möblerat om i sin regering.

Tusentals bilar återkallas – fel på gaspedalen

Tesla återkallar 3 878 fordon av modellen cybertruck, deras eldrivna så kallade pickup.

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

1 timme sedan
Magnus Hedberg är expert och programledare i Lyxfällan. Till Nyheter24 ger han sina mest värdefulla tips när det kommer till att lägga upp en budget, för att på bästa sätt få koll på sina slantar.