Utrikesminister Tobias Billström på väg in till måndagens EU-möte i Bryssel.
Utrikesminister Tobias Billström på väg in till måndagens EU-möte i Bryssel. - Foto: TT

Turkiet öppnar för nya Nato-samtal med Sverige

En månad efter den uppmärksammade koranbränningen i Stockholm uppges Turkiet återigen öppna för Natosamtal med Sverige.Vi står naturligtvis redo, säger utrikesminister Tobias Billström.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Beskedet om den turkiska öppningen kom på måndagsmorgonens presskonferens i Ankara mellan Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu och USA-kollegan Antony Blinken.

Enligt nyhetsbyrån Reuters ska Cavusoglu ha meddelat att de avbrutna samtalen med Sverige och Finland återupptas "snart" i Bryssel.

— Vi står naturligtvis redo att göra detta. Det är ett välkommet och bra besked från Turkiet, lyder den första kommentaren från svenske kollegan Tobias Billström (M), på plats vid EU:s utrikesministermöte i Bryssel på måndagen.

Ingen direktkontakt

Vad nästa steg blir är dock ännu oklart.

— Nu har vi fått det här beskedet och vi behöver naturligtvis analysera det. Mer finns inte att säga i det här läget, förklarar Billström efter EU-mötet.

Någon direktkontakt har Sverige ännu inte haft med Turkiet.

— Jag har bara sett Reuters rapportering. Det är det enda jag har sett, säger Billström.

Enligt en utskrift från presskonferensen, publicerad av USA:s utrikesdepartement, säger Cavusoglu att ett möte inom den "permanenta kommittén" ska äga rum på Nato i Bryssel "och våra kollegor kommer att diskutera vilka steg som tagits och vilka som inte tagits".

— Tillsammans med våra kollegor från Nato och också de deltagande länderna kommer det att ge oss en möjlighet att öppet gå igenom frågan, säger Cavusoglu, enligt utskriften.

Paus i januari

Samtalen om Turkiets ratificering av Sveriges Natomedlemskap pausades efter den uppmärksammade koranbränningen utanför Turkiets ambassad i Stockholm i januari. Drygt en vecka dessförinnan hängdes en docka föreställande president Erdogan i Stockholm, vilket också väckte skarpa protester i Turkiet.

Därefter har det i stället från turkisk sida konstaterats att man inte ser några problem med att ratificera Finlands Natomedlemskap, vilket också följts av besked från Nato om att det inte är någon given nödvändighet att de två ländernas ratificeringar – eller Natointräden – sker samtidigt.

Med Finland

Billström hoppas ändå fortfarande på ett samtidigt nordiskt inträde i Nato.

— Vi jobbar naturligtvis med målet att vi ska kunna bli medlemmar i Nato tillsammans med Finland, men detta är trots allt en fråga för det turkiska parlamentet. Det har varit välkänt från början att det här är en fråga om suveräna stater som fattar suveräna beslut, säger Billström.

Även finländske kollegan Pekka Haavisto är på plats i Bryssel för dagens EU-utrikesministermöte.

— Vi diskuterar hela tiden med Turkiet och jag vet att också Sverige har kontakter dit. Förstås hoppas vi att båda länder kan åka till Nato så snabbt som möjligt. Jag tror det är mycket viktigt att vi har mycket tätt samarbete med Sverige hela tiden, säger Haavisto.

Möts i Bryssel?

En möjlighet till direkta samtal mellan Sverige och Turkiet kommer att finnas i Bryssel om en knapp månad. Som ordförandeland i EU:s ministerråd står Sverige och statsminister Ulf Kristersson (M) den 16 mars som värd för en givarkonferens för att ge stöd till de jordbävningsdrabbade i Turkiet och Syrien.

— Vi räknar naturligtvis med att Turkiet kommer att delta, liksom alla andra stater, på hög nivå, säger Tobias Billström i Bryssel.

TT
/
/
/
/
stats