Norrsken kunde på söndagen ses allra längst ner i söder.
Norrsken kunde på söndagen ses allra längst ner i söder. - Foto: Lisa Abrahamsson/TT

Goda chanser – då kan du se ny norrskensexplosion i natt

En ordentlig solstorm resulterade i fantastiskt norrsken under natten i hela Sverige. För den som missade showen kan det blir en ny chans redan på måndagskvällen. Jag skulle säga att det finns en god möjlighet, säger Urban Brändström, rymdfysiker.


Fakta: Norrsken

Det finns både norrsken och sydsken – även kallade Aurora borealis respektive Aurora australis. Det är ljusfenomen som är vanligast i jordens polarområden.

Skenet bildas genom partikelstrålning från solen som vid kontakt med jordatmosfären initierar elektromagnetisk strålning (ljus).

Polarsken är ofta gulgröna till färgen. De kan också vara röda eller skifta i rödviolett. Vi kan endast se norrsken med blotta ögat på natten. I dagsljus krävs särskilda instrument för att se fenomenet.

Nattens norrsken har varit synligt i stora delar av landet och även så långt söderut som i Danmark och Nederländerna. På sociala medier har personer postat bilder på ett enormt grön-rött norrsken.

Att det med blotta ögat går att se norrsken på de breddgraderna händer inte ofta, enligt Urban Brändström, rymdfysiker och forskare vid Institutet för rymdfysik.

— Det är ganska ovanligt. Man kan se norrsken nästan varje natt i Kiruna, och i Stockholm kan man se norrsken någon gång i månaden, förutsatt att vädret är klart och att ljusföroreningarna är låga. Är man däremot i Danmark och norra Tyskland, då kan man se norrsken kanske en gång vart femte år, säger han.

Ny chans på måndagskvällen

Söndagens norrsken var som mest synligt i Sverige från 21-tiden på söndagskvällen. Enligt Urban Brändström finns det chans till en repris redan under måndagen.

— Förmodligen kan vi se liknande norrsken i kväll, men det finns alltid en osäkerhet, säger han.

— Vi kommer garanterat ha norrsken i Kiruna, men hur långt söderut det kommer gå vågar jag inte spekulera i.

Norrskenet har sin grund i en solstorm och i en utkastning av plasma, som i sin tur orsakat en global geomagnetisk störning på jorden. Amerikanska myndigheter har klassat den nuvarande störningen som en tvåa på en femgradig skala, men kan eventuellt komma att justera den till en trea under måndagen.

Synligt på flera platser

— Det rör sig om en störning, men en tvåa är inte jättestarkt och sådana störningar inträffar mellan varven. Som mest brukar de ge starka och fina norrsken. Men börjar vi närma oss en femma kan det bli effekter på kraftnät och satelliter, säger Urban Brändström.

— Har man en stor plasmautkastning från solen, som kommer rakt på jorden, så kan norrskenet ligga kvar under flera dagar. I det här fallet kommer det lite från sidan och det kan göra att det lugnar ned sig efter i natt.

Statliga Institutet för rymdfysik har merparten av sin mätutrustning för norrsken på orter norr om Uppsala, och kan därför inte ge en fullständig bild över var i Sverige norrskenen var synliga under söndagskvällen. Däremot finns bilder och rapporter om synliga norrsken från bland annat Stockholm, Växjö och Malmö.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!