16-åriga Nova Sjödin som bor utanför Oskarshamn tar A-traktorn till och från gymnasiet.
16-åriga Nova Sjödin som bor utanför Oskarshamn tar A-traktorn till och från gymnasiet. - Foto: TT

Nova, 16: Bra med körkortskrav för A-traktor

Körkortskraven för att få köra A-traktor ska skärpas och åldersgränsen ska höjas, föreslår EU-kommissionen.A-traktorföraren Nova Sjödin, 16, tycker det är bra om unga får mer kunskap innan de sätter sig bakom ratten – men ser en högre åldersgräns som en nackdel.


Fakta: Förslaget om skärpta regler för A-traktorer

En A-traktor är en ombyggd bil, som enligt lagen inte ska gå att köra fortare än 30 kilometer i timmen.

På några år har antalet A-traktorer fördubblats och det finns nu över 50 000 i landet, enligt Transportstyrelsen. Samtidigt har olyckorna med fordonstypen ökat.

EU-kommissionen vill se krav på ett körkort av typen B1, som inte finns i Sverige nu, och en åldersgräns på 16 år för att få köra A-traktor, enligt ett förslag som lades fram onsdagen 1 mars.

I dag räcker det med att ha fyllt 15 år och att ta ett körkort av typen AM för mopeder. Något körprov krävs inte.

Delförslagen om a-traktorer finns med i kommissions förslag till reviderat EU-direktiv för körkort, i ett paket för att höja säkerheten på vägarna i EU.

Det skickas nu vidare till EU-parlamentet och EU-ländernas samlande organ ministerrådet för behandling. Frågan är inte avgjord.

Den svenska regeringen bereder för närvarande en utredning som Transportstyrelsen har gjort, och de synpunkter som kommit in på den, om krav på A-traktorer och de som kör dem.

På några år har antalet A-traktorer fördubblats och det finns nu över 50 000 i landet. En av dem, "en lite äldre Volvo", ägs av 16-åriga Nova Sjödin som bland annat använder den för att köra till och från gymnasieskolan i Oskarshamn där hon studerar.

— Jag ville ha något att ta mig fram med. Först kollade jag på mopeder, men man kan inte köra dem året om, det blir ju väldigt kallt på vintern. Så jag började kolla på A-traktorer och hittade en jättefin i närheten som jag och min morfar åkte och köpte. Sedan har intresset ökat efter det, säger hon.

Att lära sig trafikreglerna och bli trygg bakom ratten innan det är dags att ta körkort för bil är bara en av fördelarna med att köra A-traktor, enligt Nova Sjödin.

— Det är väldigt mycket frihet. Man behöver inte ringa mamma eller pappa om skjuts och man behöver inte passa busstider, utan man har sitt eget fordon och kan ta sig dit man vill. Man kan ta sig till sina vänner som bor längre bort mycket lättare.

Nova Sjödin har en Volvo som A-traktor.

"Bra med mer kunskap"

I dag räcker det att vara 15 år och att ha körkort för moped, ett så kallat AM-körkort för att få köra A-traktor. Men nu vill EU-kommissionen skärpa reglerna med hårdare körkortskrav och 16-årsgräns för att få framföra fordonen, enligt ett förslag som lades fram på onsdagen.

Med tanke på trafiksäkerheten ser Nova Sjödin till största del positivt på förslaget om skärpta körkortskrav.

— Jag tänkte på det själv när jag tog körkortet, att jag tyckte det var jättekonstigt att man bara fick köra upp på en moppe och sedan skulle man sätta sig bakom ratten. Jag tycker bara att det låter bra att man får mer kunskap om att framföra ett större fordon.

Nova Sjödin ser positivt på om körkortskravet för A-traktorer skulle bli hårdare.

"Nästan lite läskigt"

Eftersom det i dagsläget inte krävs något körprov eller att man övningskör med A-traktor, upplever hon att det kan vara svårt för en del att komma ut i trafiken efter att bara ha kört moped innan.

— Det känns nästan lite läskigt. Man ser vissa som kanske är lite osäkra efter att de har kört upp på en moppe och sedan ska sätta sig bakom ratten på en epa.

Förslaget om en höjning av åldersgränsen till 16 år ser hon dock som en nackdel, eftersom hon tror att de flesta unga vill ta körkortet så tidigt som möjligt.

— Det är väl det jag kan tycka är negativt, eftersom man får köra moppe när man är 15. Det känns lite sådär att lägga den kostnaden på en A-traktor och köra den i två år för att sedan sälja den igen. De som bor längre bort kan ju ta sig från och till skolan, så det är bra att ha det så länge som möjligt.

Nova Sjödin gillar att fixa med sin A-traktor och hon umgås ofta med vänner som delar hennes intresse.

Kan bli färre som kör

Om åldersgränsen höjs tror Nova Sjödin att intresset för att köra A-traktor till viss del kan minska. Hon jämför med att färre tar körkort för lätt motorcykel, som har 16-årsgräns, och att fler i stället tar mopedkörkort.

Samtidigt säger hon att de som verkligen vill ha en A-traktor kommer att vänta tills de har åldern inne. Hon tror därför inte att förslaget kommer att ha någon större påverkan på epa-kulturen i stort.

— Om det blir så att färre tar körkortet, så blir det ju färre som kör epa. Men annars tror jag inte att det påverkas jättemycket. En del kommer väl vara lite småtjuriga över det och en del tycker att det är bra.

"Det är väldigt mycket frihet", säger Nova Sjödin om möjligheten att köra A-traktor.
TT
/
/
EU
/
Senaste nytt

USA: Ny omröstning inför nedstängning

Två döda i villabrand i Mellerud

En man och en kvinna har omkommit i en villabrand utanför Mellerud i Västra Götaland. Larmet om branden kom vid sjutiden på lördagsmorgonen.

Centern vill utreda euron

Centerpartiet vill utreda att ha euro i Sverige. Partiledningen blev därmed överkörd.

Musk i ordväxling om tyska migranträddningar

Miljardären Elon Musk har gett sig in i debatten om migration i Europa. I en ordväxling på X med Tysklands utrikesdepartement pekar Musk finger mot det tyska stödet av räddningsbåtar på Medelhavet. Svaret från tyska UD är avmätt.

Två personer knivskadade i västra Stockholm

2 timmar sedan
Två personer har knivskadats i Flysta i västra Stockholm, skriver polisen på sin hemsida.

Tajt valresultat väntas i Slovakien

2 timmar sedan
Ska Slovakien fortsätta att stödja Ukraina – eller blir det en mer Putinvänlig regim som tar över efter lördagens parlamentsval?

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.