Snart påsk men den som vill ta tåg till och från svenska fjällen får vackert vänta på Trafikverkets planering. Arkivbild.
Snart påsk men den som vill ta tåg till och från svenska fjällen får vackert vänta på Trafikverkets planering. Arkivbild. - Foto: TT

Trafikverket om tågkaoset: Ha förtröstan

Fem veckor innan påsk går det fortfarande inte att köpa tågbiljetter till och från fjällvärlden eller mellan Stockholm och Göteborg. Orsaken är att Trafikverket inte är klara med sin planering för banarbeten.Otroligt frustrerande, säger SJ:s presskommunikatör Martina Nord.


Fakta: Vite på 24 miljoner

Transportstyrelsen har pekat ut tre problemområden där Trafikverket inte har levt upp till de lagkrav som ställs:

Tidsschemat i planeringsprocessen har inte hållits. I oktober fastställdes en redan försenad tågplan, där det fortfarande fanns spårkonflikter kvar att lösa mellan olika aktörer.

Skyldigheter som finns gentemot de sökande under planeringsfasen har inte uppfyllts. Det handlar till exempel om att tågbolagen inte fått den information de behöver och att information inte varit samstämmig.

Villkoren i Järnvägsnätsbeskrivningen, JNB, har ändrats under pågående process utan att någon risk- och konsekvensanalys genomförts. JNB innehåller bland annat information och villkor för hur kapacitet ska tilldelas till sökande.

Den 10 februari meddelade Transportstyrelsen att de beslutat att förelägga Trafikverket att åtgärda bristerna. Föreläggandet är förenat med vite kopplat till de tidsfrister som finns i tidsschemat för tågplanen. Sammantaget handlar det om 24 miljoner kronor.

Källa: Transportstyrelsen

Senast 18 veckor innan ska Trafikverket meddela järnvägsbolagen sin planering för banarbeten. Detta har avtalats ner till 13 veckor men av olika anledningar har inte det lyckats heller.

— Vi kan inte släppa biljetterna innan vi har 100 procent av Trafikverkets planering, säger Martina Nord.

Vite på 24 miljoner

Även vid jul var situationen kaotisk just för att planeringen inte var på plats. Trafikverket hotas redan med vite på 24 miljoner kronor från Transportstyrelsen för misslyckandet med att ge tågbranschen rätt förutsättningar att bedriva sin verksamhet.

Trafikverkets kommunikationschef Bengt Olsson säger till TV4 att myndigheten jobbar för att lösa situationen.

— Vi rekryterar folk till planeringen och jobbar med vårt nya planeringssystem så att det ska gå snabbare.

Att det inte gått att ge besked i tid säger han beror på flera olika saker.

— Vi har helt enkelt inte hunnit igenom planeringen. Vi har en samling planer som skulle ha varit färdigt för ett år sen. Det har bland annat att göra med ett antal problem som inträffade förra året, säger han till TV4.

Ersättningstrafik omöjligt

En hel del avgångar från SJ fram till och med 28 maj ligger ute till försäljning. Men just mellan Stockholm och Göteborg och till och från fjällvärlden går inte att boka.

För SJ går det inte att göra mer än att vänta.

— Vi kan till exempel inte sätta in ersättningsbussar på alla de sträckorna, vi har räknat på det och det finns inte ens så många bussar för att ersätta all tågtrafik, säger Martina Nord.

Enligt Bengt Olsson på Trafikverket kan det komma besked de närmsta veckorna.

— Jag kan bara be om att man ska ha förtröstan och följa järnvägsföretagen på deras hemsidor. Jag tror att vi kommer ha biljetter de närmsta veckorna.

TT
/
/
/
Jul
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig tusenlappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för mord i Uppsala i september

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

USA och Storbritannien utreder misstänkta kryptotransaktioner där värden på motsvarande 210 miljarder kronor gått via en rysk plattform, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ronneby

"Flera personbilar i olycka, Ronneby.", skriver polisen på sin hemsida.