Nätdrogen 3-CMC som kallas för 'kristall'. Arkivbild.
Nätdrogen 3-CMC som kallas för 'kristall'. Arkivbild. - Foto: TT

Smugglade in 60 kilo partydrog – åtalas

Tidigare har tullen stoppat ett par kilo här och där av partydrogen "kristall" som skickats till Sverige via posten.Men i fjol gjordes ett rekordbeslag vid Öresundsbron – gömt i en lastbil hittades närmare 60 kilo av drogen och nu åtalas chauffören för synnerligen grov narkotikasmuggling.


Sommaren 2021 varnade Tullverket för ett ökat inflöde till Sverige av den syntetiska drogen 3-CMC – kallad "kristall" – i postförsändelser. Via ett klick på nätet kan svenskar beställa drogen eller någon av dess kemiska varianter direkt hem i brevlådan.

I fjol gjorde dock tullen ett rekordbeslag av 3-CMC på Lernacken vid Öresundsbron. I en tyskregistrerad lastbil hittades 59,8 kilo "kristall".

Fördubbling av beslag

"Beslaget på nästan 60 kilo visar på en ny trend och att det finns mycket pengar att tjäna på den här drogen som främst vänder sig till yngre missbrukare. Vi uppskattar att den här mängden hade räckt till runt 300 000 doser", säger Erik Friberg, chef på tullkriminalen i södra Sverige, i ett pressmeddelande.

Totalt i fjol beslagtog tullen 67,4 kilo "kristall", vilket är mer än en fördubbling jämfört med 2021 då närmare 29 kilo togs i beslag.

"Drogen är svår att dosera och kan ge livshotande biverkningar som kramper, psykoser och hjärnskador. Därför är det extra allvarligt att den marknadsförs som en partydrog", säger Erik Friberg.

Över 90 kilo narkotika

I den aktuella lasten hittades även drygt 18 kilo amfetamin, 22 kilo hasch och fem kilo cannabisolja. Nu åtalas den 36-årige chauffören från Italien för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Mannen nekar till brott, men mannens dna har hittats på väskor och kartonger där narkotikan låg. Lasten i sig var i övrigt helt laglig och bestod av plast- och metallvaror från Tyskland som företag i Halmstad hade beställt.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flöjtkråkan och hunden – återförenade vänner

Polisen i Karlstad rapporterar om brand

"Det brinner i ett flerfamiljshus i Skåre", skriver polisen på sin hemsida.

Trump startar strömningstjänst

Ex-presidenten Donald Trumps mediekoncern Trump Media & Technology Group ska lansera en strömningstjänst – samtidigt som bolaget fortsätter att rasa på USA-börsen.

Strejkvarsel på Heathrow

Gränskontrollanter på den stora Londonflygplatsen Heathrow varslar om strejk i slutet av månaden. Mellan den 29 april och 2 maj väntas över 300 medlemmar i fackförbundet PCS lägga ned sitt arbete och lämna passkontrollen.

Polisen i Värnamo rapporterar om bedrägeri

"Bedragare misstänks för bedrägeri", skriver polisen på sin hemsida.

Nasa uppmanas: Leta efter Loch Ness-monstret

USA:s rymdstyrelse Nasa har fått en ovanlig uppmaning. Hjälp oss att hitta sjöodjuret Nessie, vädjar Loch Ness-centret i skotska Drumnadrochit.