Kungahuset i hyrestvist – nekar familj att flytta in i villa
En barnfamilj har hamnat i en hyrestvist med kungahuset. Anledningen är att hovets kravställning inte är något familjen går med på för att kunna flytta in i villan, som ligger på Ulriksdals slottsområde.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
En barnfamilj i Stockholms innerstad såg sig om efter ett nytt boende, och fastnade för en stor villa vid Ulriksdals slott i Stockholm, något Hem & Hyra skrivit om.
När de hade tagit kontakt med hyresgästen och kom överens med denne om att byta sin toppmoderna lägenhet på 103 kvadratmeter i Stockholms innerstad mot villan kom vändningen.
Prinsessan Madeleine och Chris O’Neill flyttar till Sverige – här kommer de att bo
Kungahusets kravställning på hyresgästen
14-rumsvillan heter "Villa Jacobsdal" och har en hyra på 20 793 kronor i månaden, plus att hyresgästen får betala värme och el utöver detta. Det var däremot inget hinder utan de två hyresgästerna kom överens om att byta bostäder.
Men då stötte de på hinder. Hyresvillan ägs nämligen av staten och ingår i den kungliga dispositionsrätten. Det betyder att kungen själv har nyttjanderätt och därmed bestämmer vem som får bo i fastigheten och vilka krav som ska ställas på en eventuell hyresgäst.
Kungahusets krav på de nya hyresgästerna? Att de skulle avsäga sig besittningsskyddet, som hade gett dem rätt att bo kvar även om kontraktet sägs upp. Det ville familjen inte alls gå med på.
Man ritade anka med medaljer – döms till fängelse för majestätsbrott
Hovet har fått godkänt av hyresnämnden
Hem & Hyra har varit i kontakt med hovet, som menar att upplägget och kravställningen har godkänts av hyresnämnden.
I ett mejl till tidningen skriver de:
”För att inte urholka dispositionsrätten avstår hyresgäster regelmässigt från besittningsskydd, vilket lika regelmässigt godtas av Hyresnämnden. Avståendet av besittningsskyddet är viktigt, man får behålla sitt boende så länge man är anställd, men slutar man sin anställning får man lämna tillbaka sitt boende. Undantaget är om man går i pension, då behåller man sitt boende. I undantagsfall kan en bostad inom den kungliga dispositionsrätten behövas för annat ändamål, hyresgästen erbjuds då en likvärdig bostad. Frågan har prövats av Hyresnämnden och upplägget har godkänts”.
Den kungliga dispositionsrätten ger kungahuset rätten att använda cirka 350 villor och lägenheter i Sverige, bland annat på Djurgården, Östermalm och vid slotten.
För de två familjerna som räknade med att byta bostäder fortsätter nu jakten efter nya hem.
Det skrev drottning Silvia i sitt brev till TV4: "Det där tog priset"