För ett år sedan, i februari 2022, förekom demonstrationer mot LVU och socialtjänsten på Möllevångstorget i Malmö. Nu visar en granskning att Sverige inte var ensamt bland de nordiska länderna om falsk ryktesspridning riktad mot myndigheter. Arkivbild.
För ett år sedan, i februari 2022, förekom demonstrationer mot LVU och socialtjänsten på Möllevångstorget i Malmö. Nu visar en granskning att Sverige inte var ensamt bland de nordiska länderna om falsk ryktesspridning riktad mot myndigheter. Arkivbild. - Foto: TT

Rykten om kidnappade barn – inte bara i Sverige

Falska rykten om kidnappade barn skapade kritikstorm mot svenska myndigheter under 2022. Nu visar en granskning att även andra länder i Norden drabbades av liknande påverkansförsök.


Den ännu pågående så kallade LVU-kampanjen går ut på att svenska staten stjäl barn från deras föräldrar. Lögnerna har spridits över stora delar av världen, men fröet såddes när Ali Al Sidanis barn omhändertogs av socialtjänsten i Göteborg 2021.

I en intervju med SvD i mitten av februari 2023 säger Al Sidani att han nu ångrar att han spred ryktena.

Påståendena tog spinn, och sprids fortfarande runtom i den muslimska världen. Enligt Säpo kan det ökade attentatshotet mot Sverige delvis kopplas till LVU-kampanjen.

"Samma teman"

Men även andra länder i Norden har drabbats av liknande ryktesspridning, enligt en granskning som gjorts av svenska Källkritikbyrån i samarbete med Faktisk.no, Tjekdet och Faktabaari.

— Det har varit samma teman, men allt har inte sett likadant ut, säger Åsa Larsson, redaktör och ansvarig utgivare på Källkritikbyrån.

Genomgången visar bland annat att det i såväl Finland som Danmark förekommit filmer online som fått stor spridning där det hävdas att myndigheter i respektive land "kidnappar och säljer muslimska barn". En del av filmerna kommer från samma egyptiska bloggare.

— Desinformation och ryktesspridningen kommer i vissa fall från samma håll, säger Åsa Larsson.

"Låtsas vara andra"

I Norge har kritik mot Barnevernet (ungefär Socialstyrelsen) funnits i över ett årtionde, men de senaste åren har den främst bestått av felaktiga uppgifter om barn som omhändertas av myndigheten och placeras i fosterhem.

Granskningen pekar bland annat ut bristande faktakoll som en av orsakerna till ryktesspridningarna.

— Ha i bakhuvudet att du inte vet allt om en situation. Ibland finns det en annan sida som du inte känner till. En del som deltar i diskussionerna sitter också utanför Sverige och har inte alltid så bra koll på exempelvis svenskt myndighetsutövande. Tänk också på att personer du ser i sociala medier kan ljuga om vilka de är och vad de har för motiv, säger Åsa Larsson.

TT
/
/
Senaste nytt

Ljusmanifestation mot gängvåldet i Uppsala

Biden: Ukraina kan räkna med vårt stöd

USA:s president Joe Biden lovar att Ukraina kan räkna med fortsatt amerikanskt stöd.

Läsk och godis ökar i krisen

En svagare ekonomi har fått hushållen att köpa mindre frukt och grönt. Men försäljningen av läsk och godis har samtidigt ökat.

Försvarets vapen i Tove-målet – nya vittnen

1 timme sedan
Två unga kvinnor dömdes till livstids fängelse för mordet på Tove i Vetlanda. Men när fallet nu ska upp i hovrätten kan utfallet bli något helt annat. Jag skulle absolut inte räkna hem någonting, utan det här är en öppen process, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem.

Kristianstad: Polisen rapporterar om trafikhinder

3 timmar sedan
"Permobil kör ute på riksväg, RV21.", skriver polisen på sin hemsida.

Sunak: Inte aktuellt skicka militär till Ukraina

3 timmar sedan
Storbritanniens försvarsminister Grant Shapps fick många att höja på ögonbrynen med sitt besked om att brittiska militärinstruktörer kan skickas till Ukraina. Nu tonar premiärminister Rishi Sunak ned uttalandet, och understryker att Shapps förslag inte är aktuellt "här och nu".

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.