Forskare misstänker att rederierna struntar i att blanda in den renande vätskan urea för att det är för dyrt. Arkivbild.
Forskare misstänker att rederierna struntar i att blanda in den renande vätskan urea för att det är för dyrt. Arkivbild. - Foto: TT

Forskare: Nya fartyg fuskar med utsläpp

Hälften av alla fartyg på Nordsjön och Östersjön släpper ut för mycket hälsofarlig kväveoxid, visar ett EU-projekt Sjöfartstidningen rapporterar om.Forskare misstänker att rederierna fuskar.


Kväveoxidröken från fartygen är farlig för både miljön och hälsan.

— Ett antal människor kommer att dö en för tidig död eller få astma, säger Johan Mellqvist, professor på Chalmers, till SVT Nyheter.

Alla fartyg som byggts från och med 2021 måste ha motorer som uppfyller stränga krav på kvävoxideutsläpp. I det europeiska forskningsprojektet Scipper har forskare kontrollerat hur kraven efterlevs. Fartyg som trafikerar Östersjön och Nordsjön har mätts med hjälp av luftmätare, flygplan och drönare.

Tekniken är inte perfekt – resultaten kan hamna mellan 17 och 40 procent fel – men många av fartygen släppte ut mer än dubbelt så mycket som gränsvärdena, skriver SVT.

— Det kan vara fusk, att man struntar i att spruta in så kallad urea (vätska som renar avgaserna) för att man tycker att det kostar för mycket, säger Johan Mellqvist till SVT.

För att få ned utsläppen vill svenska Transportstyrelsen utreda om det går att införa en avgift för fartygens kväveutsläpp, säger en miljöhandläggare på myndigheten till SVT.

TT
/
/
/
SVT
Senaste nytt

Inga toppolitiker mötte Zelenskyj i Polen

Man gripen för våldtäkt på tonårsflicka på offentlig toalett

En man i 20-årsåldern har gripits misstänkt för att ha våldtagit en tonårsflicka i Nyköping, rapporterar P4 Sörmland.

Hårda kravet för att komma med i TV3:s Lyxfällan: “Du måste…”

Magdalena Kowalczyk och Magnus Hedberg är programledare för Lyxfällan, och har hjälpt ett stort antal deltagare med ekonomin. Men vad är det egentligen som avgör vilka som blir antagna till TV3-programmet?

Nyfikna ungdomar vid skredområde under natten: "Fortfarande avspärrat"

Många frågor behöver besvaras innan återuppbyggnaden efter skredet vid E6 kan påbörjas, enligt Trafikverket. Under natten har det varit "viss aktivitet" vid avspärrningarna, uppger polisen.

Askersund: Polisen rapporterar om brand

"Det har brunnit i en bostad i Åsbro", skriver polisen på sin hemsida.

Kvinna väcktes av okänd man – gick in med borttappad nyckel

1 timme sedan
En kvinna i Göteborg vaknade under natten av att en man låste upp hennes ytterdörr.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.