Chat GPT har bland annat skapat en debatt kring om och hur AI bör användas inom undervisning i skolor. Arkivbild.
Chat GPT har bland annat skapat en debatt kring om och hur AI bör användas inom undervisning i skolor. Arkivbild. - Foto: Timothy D. Easley/AP/TT

Nya AI-versionen: "Hittar inte på lika mycket"

Nu är framtiden här igen. Populära AI-tjänsten Chat GPT har uppgraderats och kan nu även tolka bilder. Men någon vardagsrevolution är det inte fråga om. Än.


Fakta: Chat GPT

Chat GPT har skapats av företaget Open AI och är en textrobot som tränats i att generera text. Den kan enligt utvecklarna svara på uppföljningsfrågor och rätta sig själv.

Roboten har lärt sig konversera genom att analysera enorma mängder texter från internet, den fick stort genomslag under hösten 2022.

Datan som tjänsten bygger på är till allra största delen insamlad fram till och med september 2021, händelser som inträffat därefter har den därför rent tekniskt ingen kännedom om.

Open AI grundades 2015 av några techentreprenörer, bland andra nuvarande vd:n Sam Altman samt Elon Musk, och är baserat i San Francisco. Uppdraget är att bygga artificiell intelligens som ska vara till nytta för mänskligheten.

Techjätten Microsoft har investerat mångmiljardbelopp i Open AI och integrerat Chat GPT i söktjänsten Bing.

Chat GPT är AI-tjänsten som skapat debatt kring allt från skolundervisning till låtskapande. Textroboten har i dagarna uppgraderats, till det som kallas GPT4, och klarar därmed av att även analysera bilder.

— Den här modellen gör liknande saker som tidigare modeller har gjort. Den stora skillnaden är kvaliteten på resultaten. Den verkar vara betydligt mycket bättre helt enkelt, säger Daniel Gillblad, forskningsansvarig på AI Sweden, som är nationellt svenskt AI-center.

Enligt Gillblad är det fortsatt mycket kring tjänsten som är svårt att analysera, eftersom de bakomliggande verktygen inte är presenterade fullt ut.

— Den hittar inte på lika mycket saker om ämnen som den inte riktigt vet någonting om. Den är lite mer precis. Kapaciteten är bättre. Och den kan hantera bilder. Det kan bli, om inte ett jättehopp, så en riktigt signifikant förbättring i vilka problem man kan hantera.

Säkerhetsmekanismer

I dagarna har det även blivit känt att Microsoft, som investerat kraftigt i företaget bakom Chat GPT och även integrerat tjänsten i sin sökmotor Bing, strukturerar om arbetet med etisk AI inom företaget. Att AI-tekniken utvecklas just på ett etiskt sätt, och vad det betyder, är en pågående debatt inom techbranschen sedan fler år tillbaka.

— Här finns nästan inbyggda säkerhetsmekanismer i det att Microsoft, Google och andra är stora företag. De kan inte ta att de här tjänsterna leder till otroligt negativa konsekvenser. Det skulle vara enormt skadligt för dem. Den typen av grundläggande mekanismer finns. Men drivkrafterna är ju väldigt mycket ekonomiska, säger Daniel Gillblad och fortsätter:

— Och med GPT4 nu tycker jag det känns mindre som en prototyp och mer som en produkt. Nu beskriver de i praktiken ingenting av hur den funkar eller hur den är framtagen längre.

Påverkan och ersättning

TT: Att AI-tjänster blir alltmer sofistikerade har skapat oro att "robotarna" är ute efter våra jobb, hur troligt är det scenariot?

— Den är typen av frågor dyker alltid upp. "Kommer den här ersätta det ena eller andra". Det perspektivet kanske finns bitvis, men det mycket viktigare perspektivet är "hur kommer det här att påverka det jobb som jag och andra gör".

— Hur drar vi nytta av det? Påverkan finns definitivt där, kanske inte alltid ersättning, men påverkan finns.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Attack mot militärbas i Irak

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

3 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

3 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

3 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

igår 21:50
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.