Sverigedemokraternas miljöpolitisk talesperson Martin Kinnunen tror inte att det blir regeringskris på grund av reduktionsplikten. Arkivbild.
Sverigedemokraternas miljöpolitisk talesperson Martin Kinnunen tror inte att det blir regeringskris på grund av reduktionsplikten. Arkivbild. - Foto: Marko Säävälä/TT

Kinnunen tonar ner risk för regeringskris

SD:s miljö- och klimatpolitiska talesperson tonar ned hotet om regeringskris.Jag är övertygad om att samarbetspartierna är överens om att reduktionsplikten kraftigt ska sänkas, säger han i Ekots lördagsintervju.


Tidigare i veckan varnade SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt för regeringskris om SD och regeringen inte kommer överens om hur mycket reduktionsplikten ska sänkas.

Nu tonar Martin Kinnunen, SD:s miljö- och klimatpolitiska talesperson ned hotet i Ekots lördagsintervju.

— Det är klart att om SD och de andra samarbetspartierna inte kommer överens om viktiga frågor kan det blir problem. Men vi har inte börjat förhandla reduktionsplikten i detalj så det finns ingen anledning att föregripa processen, säger han i intervjun.

Ospecifikt i avtal

Det handlar om hur stor inblandning av biobränsle det ska vara i bensin och diesel för att minska utsläppen. I dag ligger den på 30,5 procent för diesel och 7,8 procent för bensin. Procenten anger nivån för hur mycket utsläppen ska minska från drivmedlet.

I Tidöavtalet sägs inget specifikt om reduktionsplikten, bara att partierna ska ta fram förslag för lägre drivmedelspriser. Men i statsministerns regeringsförklaring sades att:

”Reduktionsplikten sänks till EU:s lägstanivå den 1 januari 2024, och gäller under mandatperioden.”

"Bör tolkas till noll"

— Vi anser att den uppgörelse som partierna hade i höstas rimligtvis bör tolkas till noll för det är en lägsta nivån man kan ha i unionen. Men vi vet inte vad de olika partierna har för ingångsvärlden, säger Martin Kinnunen.

Kinnunen får också frågor om FN:s klimatrapport som presenterades i veckan och vad Sverige ska göra för att nå målet i Parisavtalet om att begränsa den global uppvärmningen till 1,5 grader.

— Det är svårt att säga eftersom Sverige står för kanske en promille av dessa utsläpp så även om vi tar bort alla utsläpp kommer det inte att göra någon skillnad.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!