Ikea kommer med oväntade nyheter under lördagen
Ikea kommer med oväntade nyheter under lördagen - Foto: Heiko Junge/Jessica Gow/TT

Ikeas chockbesked – klassiska köttbullarna blir veganska: "För dyrt just nu"

"Det är med stor sorg som vi tvingas meddela att våra klassiska köttbullar kommer tas ur sortimentet", meddelar Ikea Sverige i ett pressmeddelande under lördagen. De ersätts med varuhusets veganska bullar, gjorda på bland annat bark och äpple.


Den här artikeln är Nyheter24:s aprilskämt 2023

De höjda matpriserna har gjort många av de mest populära livsmedlen i Sverige dyrare. 

För att hjälpa pressade hushåll har flera stora livsmedelskedjor meddelat att de kommer att sänka priserna på utvalda varor, däribland matjätten Ica. Deras prissänkning kommer dock inte att träda i kraft förrän efter påsk, vilket har upprört en del av deras kunder. 

Icas svar – därför sänker de priserna först EFTER påsk

Ikeas chockbesked – slutar sälja köttbullar

Nästa bolag att vidta åtgärder i inflationen är Ikea Sverige.

Under lördagen går de ut med ett pressmeddelande som redan fått många kunder i sociala medier att rasa. På grund av de skenande matpriserna kommer Ikea tvingas sluta sälja sina välkända köttbullar.

"Det är med stor sorg som vi på Ikea Sverige tvingas meddela att våra klassiska köttbullar kommer tas ur sortimentet f.r.o.m måndag 3 april, t.o.m 31 maj 2023. Högre priser på bränsle, energi, spannmål och mineralgödsel har lett till högre produktionskostnader. Nu är situationen ohållbar, det är för dyrt just nu", skriver Peder von Schnitzelbaum, Head of meat and spices på Ikea Sverige, och fortsätter:

"För att undvika en massiv prisökning som riskerar att gräva hål i våra konsumenters plånböcker har vi valt att ersätta köttbullarna med våra växtbaserade bullar, gjorda på bark, havre, potatis, lök och äpple."

Ändringen gäller bara Ikea-varuhusen i Sverige. Övriga förändringar kan ske lokalt på varuhus utomlands. 

Den här artikeln är Nyheter24:s aprilskämt 2023


De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 19 april

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.

Ny dna-metod kan identifiera brottsoffer

1 timme sedan
En ny dna-metod kan få fram betydligt mer information jämfört med tidigare metoder.

Oljepris upp på attackrapporter

1 timme sedan
Oljepriset steg inledningsvis med över 4 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till över 90 dollar till en början men sjönk sedan tillbaka neråt 89 dollar.