Fredag 14 Maj
Stockholm

MUF:s hackerattack eget misstag

Politikerbloggen avslöjade en nazistisk hackerattack mot moderata ungdomsförbundet. Men det visar sig att det förmodligen är MUF som klantat sig.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Moderata ungdomsförbundets webbsajt blev hackad tidigt på måndagsmorgonen. Enligt Politikerbloggen var det den nazistiska organisationen Folkfronten (tidigare NSF) som låg bakom attacken, och riktades mot MUF:s ordförande Tina Ghasemi.

Men till Nyheter24 säger MUF:s presstalesman Hannes Holmér att det kan ha varit en fadäs från förbundets egen sida.

"Barbariet"

I morse hade en bild föreställande Europaparlamentet på MUF:s webbsajt bytts ut mot en bild på statsminister Fredrik Reinfeldt med texten "ursvenskt är bara barbariet". I nedre botten står "Folkfronten.nu".

Enligt presstalesman Hannes Holmér är det här en del av flera attacker mot förbundet den senaste tiden.

Varför just er?

– Vet inte. Men det handlar om organisationer som inte vågar möta oss på gator och torg. Deras argument tryter, så i stället spelar de oss spratt och hotar medlemmar och använder sådana metoder.

Hur vet ni att det är Folkfronten som lagt upp bilden?

– Dels för att de tagit på sig attacken i debattråden på Politikerbloggens webbsida. Dels för att Politikerbloggen ju har byggt sin nyhet kring att Folkfronten tagit på sig detta. Hur de har fått tag på uppgifterna vet jag inte, säger Hannes Holmér till Nyheter24.

Kan man lita på att folk i debattrådar är de som de utger sig för att vara?

– Lägger ingen värdering i det överhuvudtaget vem som kommenterat vad. Vad Politikerbloggen bygger detta på är upp till dem.

Hur kunde sajten bli hackad?

– Bilden föreställande Europaparlamentet kan vi eventuellt ha tagit Folkfrontens hemsida, och sedan lagt upp den på vår sajt med en länk tillbaka till dem. Detta kan de sedan ha upptäckt och förstått att de kunde göra en rolig grej genom att byta ut bilden, säger Hannes Holmér till Nyheter24.

Ett misstag från er sida då?

– Det är inte jätteovanligt att man länkar upp en bild från andra webbsajter. Jag vet inte om det är så här det gått till, men det kan vara så.

Hade ni frågat om ni fick ta bilden?

– Jag kan inte detaljerna för vad som exakt har hänt. Men oavsett är det ju Folkfronten, som aktivt har skapat en bild som gör narr av moderaterna och Fredrik Reinfeldt, som sedan hamnat på vår sida, säger Hannes Holmér till Nyheter24.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela